Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dolinková v ČR rokovala o digitalizácii aj liekovej politike

Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: TASR Jaroslav Novák

Zástupcovia českého ministerstva slovenskej delegácii predstavili novelu zákona o liečivách, ktorá v ČR zaviedla povinnosť výrobcov dodávať lieky ešte jeden až dva mesiace po nahlásení výpadku.

Praha 15. februára (TASR) - Slovenská ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pracovne navštívila Prahu. S rezortným partnerom Vlastimilom Válkom rokovala o digitalizácii zdravotníctva, liekovej politike či spolupráci v oblasti záchranných zdravotných služieb. Dolinková tiež navštívila pražskú nemocnicu v Motole, kde transplantujú pľúca aj slovenským pacientom. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Ministri sa venovali možnostiam digitálneho prepojenia zdravotníckych a sociálnych dát. "Digitalizácia nám otvára nové dvere k zlepšeniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a umožňuje ju efektívne personalizovať pre pacienta práve vďaka spracovaným dátam," uviedla Dolinková. Dohodli sa na zriadení pracovnej skupiny medzi ČR a SR, ktorá sa bude zaoberať nariadeniami o európskom priestore pre zdravotné dáta.

Zástupcovia českého ministerstva slovenskej delegácii predstavili novelu zákona o liečivách, ktorá v ČR zaviedla povinnosť výrobcov dodávať lieky ešte jeden až dva mesiace po nahlásení výpadku. Diskutovali aj o možnosti podpory domácich výrobcov liečiv.

Jedným z bodov rokovania bola oblasť záchrannej zdravotnej služby, ktorá je podľa slovenského ministerstva kľúčová pri zabezpečovaní rýchlej efektívnej pomoci pacientom na oboch stranách. Český rezort dodal, že sa v tejto oblasti dohodli na začatí legislatívneho procesu v ČR aj SR.

"Rokovanie uzavrelo veľmi plodnú dvojdennú návštevu slovenskej delegácie, počas ktorej naše tímy riešili spoluprácu v oblastiach digitalizácie, liekovej politiky či cezhraničnej spolupráce zdravotnej záchrannej služby," komentoval stretnutie Válek.

Slovenská ministerka svoj program v Prahe začala vo Fakultnej nemocnici Motol, kde od roku 2018 na základe memoranda o spolupráci transplantujú pľúca aj slovenským pacientom. Doteraz ich podľa slovenského ministerstva bolo 26, na čakacej listine je ďalších 15. "Fakultná nemocnica Motol je príkladom našej výbornej spolupráce a inovácií v medicíne," dodala Dolinková.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)