Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

VIDEO: Choré bábätká v inkubátoroch budú strážiť háčkované chobotničky

Univerzitná nemocnica L. Pasteura dnes prijala netradičný dar. Boli ním uháčkované chobotnice od desiatok dobrovoľníkov z celého Slovenska, ktorí sa zapojili do benefičného háčkovania organizovaného Výmenníkmi z K13 – Košických kultúrnych centier. Hračky bábätkám na Neonatologickom oddelení osobne odovzdali zástupcovia organizátorov z Výmenníkov. Na snímke novorodenec s chobotničkou, v Košiciach 15. februára 2018. Foto: TASR - Roman Hanc

V Dánsku, krajine pôvodu tejto myšlienky, odsledovali vplyv na predčasne narodené deti, a to pravidelnejší srdečný tep, lepšie dýchanie, väčšiu hladinu kyslíka v krvi.

Košice 15. februára (TASR) – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) vo štvrtok prijala od desiatok dobrovoľníkov z celého Slovenska, ktorí sa zapojili do benefičného háčkovania organizovaného Výmenníkmi z K13 – Košických kultúrnych centier, háčkované chobotnice. Hračky bábätkám na neonatologickom oddelení osobne odovzdali zástupcovia organizátorov a samotná iniciátorka benefície Silvia Lukačínová.



Hromadné a verejné háčkovanie chobotničiek pre predčasne narodené a choré bábätká sa konalo v Kasárňach/Kulturparku posledný januárový deň. Počas piatich hodín sa uháčkovalo 123 chobotničiek a spoločne s dobrovoľníkmi z rôznych kútov Slovenska, ktorí háčkovali doma a zaslali svoje diela organizátorom, sa podarilo vyzbierať viac než 150 chobotničiek.

"Benefícia vyvolala tak veľký záujem verejnosti, aký sme nečakali. Sme veľmi vďační a radi by sme v tejto aktivite pokračovali. Výzvu, aby ľudia chobotničky háčkovali doma a poslali nám ich, nechávame otvorenú aj naďalej. Budeme radi, ak nám ich budú naďalej posielať. My ich následne doručíme na tie správne miesta, kde je ich najviac treba," povedala Lukačínová - autorka nápadu, inštruktorka háčkovania a lektora tvorivých workshopov.

"Tieto chobotničky sú využívané u predčasne narodených detičiek, ktoré sú v inkubátoroch, u ktorých sú zavedené infúzie, katétre, a aby si nevyťahovali a nesiahali na tie hadičky, tak chytajú chápadlá chobotníc. Vlastne týmto sa zabavia a nevyťahujú si to. Cítia sa tak bezpečnejšie, sú pokojnejšie, tep srdca klesá, sú celkovo pokojné," uviedla primárka neonatologického oddelenia UNLP Košice Iveta Kostelníková. Ako povedala, v ich nemocnici sa ročne narodí asi 3000 detí a z toho sa približne 200 narodí predčasne.

V Dánsku, krajine pôvodu tejto myšlienky, odsledovali vplyv na predčasne narodené deti, a to pravidelnejší srdečný tep, lepšie dýchanie, väčšiu hladinu kyslíka v krvi. Chobotničky musia spĺňať niekoľko prísnych kritérií. Musia byť uháčkované zo 100-percentnej bavlny, ktorá sa dá dokonale dezinfikovať. Ako náplň sa musí použiť duté vlákno a hračka nesmie obsahovať žiadne plastové, látkové ani iné ako bavlnené súčasti. Každé bábätko, ktoré takúto chobotničku dostane, si ju môže ponechať a zobrať si ju domov.