Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípka v Česku zabila doteraz najvyšší počet pacientov - 124

Ilustračné foto Foto: TASR

Väčšinu ochorení v ČR spôsobil vírus chrípky typu A(H1N1), známy širokej verejnosti pod označeniami prasacia alebo mexická chrípka.

Praha 3. apríla (TASR) - Na následky komplikácií pri chrípkových ochoreniach zomrelo v ČR počas končiacej sa sezóny 2012/2013 124 ľudí, čo je najviac za minulé štyri roky. Informoval o tom dnes hlavný hygienik ČR Vladimír Valenta.

Podľa jeho slov väčšinu ochorení v ČR spôsobil vírus chrípky typu A(H1N1), známy širokej verejnosti pod označeniami prasacia alebo mexická chrípka.

Až 88 percent obetí chrípky malo podľa Valentových slov v anamnéze niektorý z rizikových faktorov, najčastejšie srdcovocievne alebo onkologické ochorenie, chronické ochorenie dýchacích ciest alebo cukrovku. U 26 percent prípadov sa vyskytovala tiež obezita a v 20 percentách prípadov fajčenie.

Hlavný hygienik súčasne vyzval verejnosť, aby nepodceňovala význam očkovania proti chrípke, ktoré podľa jeho slov znižuje riziko úmrtia až o 80 percent. Za ideálny mesiac na očkovanie označil október a upozornil, že v ČR sa podiel očkovaných pohybuje okolo hranice iba piatich percent populácie a v radoch seniorov na úrovni okolo 20 percent.

Ťažký priebeh zaznamenali na prelome rokov 2012/2013 v ČR celkove u 532 pacientov všetkých vekových kategórií. Priemerný vek pacientov činil 49 rokov, uviedla pre internetový server iDNES.cz hovorkyňa rezortu zdravotníctva ČR Viktorie Plívová.

V uplynulých rokoch postupne od sezóny 2009/2010 zaznamenali v ČR 102, 43 a v predchádzajúcej sezóne šesť zosnulých na následky chrípkového ochorenia. Túto štatistiku vedú v ČR od pandémie, zavinenej novými mutáciami chrípkových kmeňov pred troma sezónami.