Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bratislava by mohla dostať špičkovú nemocnicu, nemusia to byť Rázsochy

Premiér Róbert Fico Foto: TASR/MTI

Premiér úlohou hľadania priestoru a spôsobu realizácie poveril ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Bratislava podľa premiéra Roberta Fica potrebuje novú špičkovú univerzitnú nemocnicu. Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú preto dnes poveril úlohou predložiť v krátkom čase na rokovanie vlády materiál, ktorý by ponúkol pohľad na riešenie prípadnej dostavby bratislavskej nemocnice Rázsochy, ako aj alternatívu tomuto kroku v podobe úplne novej nemocnice. "Buď sa využije areál na dostavbu Rázsoch, alebo skonštatujeme, že je to príliš drahé, energeticky náročné a že je výhodnejšie postaviť takúto nemocnicu na zelenej lúke," povedal.

"Musí konečne niekto nájsť odvahu, aby odpovedal na otázku, čo s Rázsochami, či Rázsochy, ktoré ešte pochádzajú z 80. rokov a kto to videl vie, že je to skanzen, sú použiteľné ako základ na výstavbu takéhoto univerzitného medicínskeho zariadenia alebo musíme ísť inou cestou," uviedol šéf kabinetu. Druhou cestou má byť podľa jeho slov výstavba super modernej nemocnice, čo môže byť aj lacnejšie a efektívnejšie.

Premiér nevylúčil ani financovanie cez PPP projekty

Zodpovednosť v rozhodnutí má tak prebrať ministerka Zvolenská, o ktorej návrhu následne rozhodne vláda. Tá má v rámci neho predstaviť aj možnosti financovania. Premiér v tomto smere pripúšťa aj využitie PPP projektov, keďže v štátnom rozpočte sa potrebných 500 až 600 miliónov eur nenachádza. "Som za takéto veľké investičné projekty," doplnil.

S tým, že Bratislava potrebuje novú modernú nemocnicu súhlasí aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), na možnosti financovania má však iný názor. "Smer by mal stovky miliónov eur, ktoré chce poslať na účty majiteľov Dôvery a Unionu, investovať radšej do dobudovania Rázsoch a časť peňazí dať na platy sestier a lekárov. V prípade stavby nemocnice na zelenej lúke musí vláda povedať, koľko získa za odpredaj rozostavanej nemocnice, koľko zaplatí za kúpu nového pozemku a prečo je takáto alternatíva výhodnejšia," reagoval pre TASR.

Aj bývalý riaditeľ bratislavskej nemocnice a predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer-SD) je zástancom novej nemocnice v hlavnom meste. O tom, ktorá forma sa má realizovať má podľa neho rozhodnúť ekonomická výhodnosť. "Zdravotníctvo v Bratislave skolabuje, ak nebude nová nemocnica," podotkol pre TASR. Poukázal pritom najmä na kritický technický stav nemocníc v Starom meste a na Kramároch, v ktorých sa stále častejšie vyskytujú havarijné stavy. Myslí si, že ich rekonštrukcia by bola drahšia, ako nová nemocnice, ako aj to, že vzhľadom na súčasnú dopravu v meste nie sú ani vhodne umiestnené.

Pokračovať v stavbe Rázsoch je podľa SDKÚ nezmysel

V otázke dostavby Rázsoch je podľa poslanca Viliama Novotného postoj SDKÚ-DS nemenný. "Pokračovať v Rázsochách je nezmysel. Je to architektonický, technologický a medicínsky nezmysel, prežitý projekt, dnes sú požiadavky na modernú nemocnicu úplne iné, ale Bratislava jednu plne vybavenú nemocnicu potrebuje," skonštatoval pre TASR s tým, že tie potrebujú aj iné regióny SR. Poznamenal, že druhá vec je, koľko bude takáto nemocnica stáť a preto sa "teší" na návrh riešenie zo strany ministerstva.

Audit, ktorý dala vypracovať Univerzitná nemocnice Bratislava ukázal, že dostavba nemocnice Rázsochy si vrátane jej vybavenia vyžiada asi 480 miliónov eur bez DPH. UNB dlhodobo upozorňuje na zlý stav nemocníc v hlavnom meste. V tomto prípade sa najčastejšie spomínajú z piatich nemocníc UNB, a to nemocnica na Mickiewiczovej, Kramároch a v Podunajských Biskupiciach.

Otázku dostavby Rázsoch otvoril prvý kabinet Roberta Fica. Ten zrušil uznesenie predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu z roku 2003, ktoré hovorilo o zastavení výstavby nemocnice a odpredaji investície. Na stavbe sa dovtedy preinvestovalo 33,2 milióna eur. Na dostavbu Rázsoch ako nemocničného zariadenia bolo vtedy potrebných takmer 159,3 milióna eur.

Ficova vláda v roku 2010 rozhodla, že dostavba by sa mala realizovať cez PPP projekt. Bližšie informácie o financovaní mala poskytnúť štúdia uskutočniteľnosti, ktorá sa mala vypracovať do konca minulého roku. Pri dodržaní tohto harmonogramu sa dostavba nemocnice predpokladala najskôr v roku 2017. Ako však poukázal rezort pod následným vedením Ivana Uhliarika, aj financovanie cez PPP by malo negatívny dopad na výšku dlhu a deficitu štátu. Navrhol preto financovanie cez dodávateľský úver, keďže aj on sa vyjadril za potrebu dostavania nemocnice. O potrebe dostavby nemocnice hovorí aj programové vyhlásenie vlády.