Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Boľavý chrbát je väčšinou výsledkom nesprávneho držania tela

Foto: TASR/AP

Bolesti chrbta sú jednou z najčastejších príčin hospitalizácii a práceneschopnosti.

Bratislava 29. mája (TASR) - S bolesťami chrbta sa stretne počas života väčšina ľudí. Pod problémy s chrbticou sa podpisuje najmä nesprávne držanie tela, vďaka ktorému sa bolesti môžu opakovať. Najčastejšie dochádza v jeho dôsledku k poruche funkcie svalov. Tie, ktoré zabezpečujú sedenie, sa tak skracujú a tie, ktoré majú na starosti dynamický pohyb, ochabujú. Náhle bolesti sú tak výsledkom dlhodobého zlého správania sa k chrbtici nie prudkého pohybu.

"Neustále jednostranné preťažovanie svalstva, pridlhé sedenie, nerovnomerné zaťažovanie a neopatrné pohyby alebo naopak, úplný nedostatok pohybu postupne vedú k zmenám svalového korzetu a chrbtice, ktoré sa jedného dňa prihlásia v podobe seknutia," skonštatoval neurológ Ivan Buran zo Slovenskej neurologickej spoločnosti. Za najčastejšie príčiny bolesti v chrbtici sa považuje neprimeraná záťaž, nadváha a nedostatok správneho pohybu.

Bolesti chrbta sú jednou z najčastejších príčin hospitalizácii a práceneschopnosti. "Dlhodobá práceneschopnosť znižuje šancu na návrat do práce, čo zhoršuje psychický stav pacienta a šancu na dlhodobé zlepšenie zdravotného stavu. Navyše vysoká spotreba liekov od bolesti u týchto pacientov môže spôsobiť ďalšie poškodenie zdravia," upozornil všeobecný praktický lekár a prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného lekárstva Peter Makara.

Zdravému chrbtu bez bolestí možno pomôcť napríklad správnym sedením. Sedenie je samo o sebe záťažou a nesprávne sedenie predstavuje pre chrbticu riziko. Treba preto dbať na správne podoprenie chrbtice, ideálny sklon operadla je 100 až 110 stupňov. Kým os trupu by s nohami nemala zvierať pravý uhol, na jeho dodržiavanie treba myslieť, pokiaľ ide o chodidlá s predkolením a tiež predkolenia so stehnami.

Vhodný je aj tzv. chlapský sed so široko rozkročenými nohami. Ľudom, ktorí dlho sedia za počítačom, sa odporúča raz za čas vymeniť napríklad stoličku za fit loptu alebo cvičiť pilates.