Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientky, ktoré užívajú Cilest, nemusia skončiť s liečbou

ŠÚKL nariadil stiahnuť zo slovenského trhu viacero šarží antikoncepčných tabletiek Cilest.

Bratislava 30. mája (TASR) - Slovenským pacientkam, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu Cilest, Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) neodporúča ukončiť svoju liečbu samovoľne. "Vzhľadom na to, že sa očakáva výpadok tohto lieku na trhu, odporúčame, aby v dostatočnom časovom predstihu navštívili svojho lekára a poradili sa o ďalších možnostiach antikoncepcie," radí ŠÚKL.

ŠÚKL nariadil stiahnuť zo slovenského trhu viacero šarží antikoncepčných tabletiek Cilest. Na základe utorkového (28.5.) rozhodnutia majú distribučné spoločnosti stiahnuť šesť šarží s exspiráciami v rokoch 2014 a 2015. Ústav tak reagoval na to, že dve testované šarže neprešli testom, pri ktorom sa sleduje uvoľňovanie liečiva z lieku.

Pri testoch sa zistilo spomalené uvoľňovanie liečiva z lieku v porovnaní so schválenými špecifikáciami. "Celkové uvoľnené množstvo liečiva ale spĺňa požiadavky na kvalitu lieku, preto sa nepredpokladá, že by bolo ohrozené zdravie pacientok alebo znížená účinnosť lieku," ozrejmil ŠÚKL.

Liek Cilest obsahuje liečivá norgestimát a etinylestradiol. Používa sa ako hormonálna antikoncepcia. Na Slovensku je registrovaný od roku 1991.