Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Analytik: Mnohé štátne nemocnice opätovne generujú nové vysoké dlhy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Oddlžovanie nemocníc sa dostalo do poslednej tretej etapy. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ju spustilo v júni, aktuálne veritelia verifikujú pohľadávky.

Bratislava 22. júla (TASR) – Napriek tomu, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR spustilo tretie kolo oddlžovania nemocníc, ukazuje sa, že navrhnutý sankčný model pri aktuálnom oddlžovaní a následnom neplnení kritérií vôbec nefunguje. Pre TASR to uviedol analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Dušan Zachar.

Podľa jeho slov takýto krok nemá žiadny odstrašujúci efekt. "Mnohé veľké štátne nemocnice nezmenili nič na svojej prevádzke a generujú opätovne vysoké nové dlhy," mieni. Negatívne vníma Zachar aj to, že verejnosť nemá prístup k ozdravným plánom jednotlivých oddlžovaných nemocníc, takže nedokáže kontrolovať a vyvíjať tlak na ich plnenie.

"Je to absolútne premárnená príležitosť na uskutočnenie nejakej pozitívnej zmeny. Prehlbuje sa morálny hazard a nenastavili sa správne motivácie, ktoré by znamenali, že dobre hospodáriť a poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť sa oplatí. Momentálne to stále neplatí a pri hospodárení platí dokonca pravý opak," komentoval systém oddlžovania nemocníc.

Analytik mieni, že ak by sa to v budúcnosti malo zmeniť, musí sa začať presadzovať odpolitizovanie zdravotníctva. Zachar v tejto súvislosti pripomína, že politická moc sa nemá zneužívať na presadzovanie partikulárnych záujmov.

Riešením by podľa jeho slov bolo zavádzanie tzv. tvrdých rozpočtových obmedzení a menenie motivácií aktérov v systéme tým smerom, aby sa oplatilo poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť a súčasne rozumne hospodáriť, lebo za to bude adekvátna odmena. "A naopak, ak sa to nedeje, tak to musí byť pre poskytovateľov, zdravotníckych pracovníkov, zriaďovateľov a politikov nevýhodné - finančne, reputačne, politicky," uzavrel.

Oddlžovanie nemocníc sa dostalo do poslednej tretej etapy. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ju spustilo v júni, aktuálne veritelia verifikujú pohľadávky.

V prvej etape, ktorá sa skončila v júli 2018, bola oddlžovaná  suma 339 miliónov eur. Objem peňazí zahŕňal veriteľov nemocníc, ako aj Sociálnu poisťovňu či veriteľov Národnej transfúznej služby. Do procesu oddlžovania sa zapojilo 29 nemocníc a Národná transfúzna služba.

V druhej etape oddlženia je výsledná suma oddlžených pohľadávok z fixného diskontu vyššia ako 402.000 eur a suma oddlžených pohľadávok z elektronickej aukcie predstavuje viac ako 54,7 milióna eur. Všetky dohody sú rovnako zverejnené v Centrálnom registri zmlúv.