Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ambulantní lekári sa s VšZP dohodli na pokračovaní zmlúv

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Dnešnú dohodu s VšZP považuje ZAP za dobré východisko pre ďalšiu spoluprácu.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Ambulantní lekári sa dnes dohodli so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) na podmienkach ďalšej spolupráce. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorý zastupuje asi 2000 ambulancií, akceptoval návrh dodatkov k zmluvám platný od 1. októbra predložený vedením VšZP.

"Navýšenie úhrad ambulantnému sektoru je kompromisom, v ktorom VšZP musela zohľadniť skutočnosť, že sa stále nachádza v ozdravnom pláne. VšZP si uvedomuje, že ambulantný sektor je podfinancovaný, preto bude pre ďalší rok hľadať finančné zdroje tak, aby bolo možné pre rok 2018 navýšiť úhrady oproti roku 2017 o osem percent," uviedla jej hovorkyňa Viktória Vasilenková.

ZAP podmienky prijal s ohľadom na ozdravný plán poisťovne. "Aj napriek dohodám s poisťovňami i súčasné platby nepokrývajú nákladové položky ambulantnej starostlivosti a túto starostlivosť sme z neustále nedostatočného rozpočtu schopní poskytovať iba v obmedzenom rozsahu," povedal predseda správnej rady ZAP Marian Kollár.

Dnešnú dohodu s VšZP považuje ZAP za dobré východisko pre ďalšiu spoluprácu. Zároveň očakáva urýchlené riešenie podľa neho kritickej situácie v ambulantnom sektore.

Ambulancie združené v ZAP rokujú aj s ostatnými zdravotnými poisťovňami. Od 1. júla tohto roka sú vo výpovediach s Dôverou, ktorá lekárom rozposlala dodatky k zmluvám aj napriek chýbajúcej dohode so ZAP. "Aj v prípade, ak by sme sa nedohodli na pokračovaní v zmluvnom vzťahu, budeme aj po 1. októbri 2017 vychádzať v ústrety všetkým pacientom i poistencom tejto zdravotnej poisťovne," avizoval Kollár.

Rokovania prebiehajú aj so súkromnou zdravotnou poisťovňou Union ZP, kde sú zmluvy uzatvorené do konca marca budúceho roka.