Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

A. Kalavská: Deň narcisov upriamuje pozornosť na prevenciu a liečbu

Andrea Kalavská, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Za rok 2018 vstúpilo podľa rezortu zdravotníctva do kategorizovaného zoznamu, teda do zoznamu liekov hradených z verejného zdravotného poistenia 18 nových onkologických liekov.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) zdôrazňuje pri príležitosti Dňa narcisov dôležitosť prevencie a liečby onkologických ochorení. Hovorila o tom vo štvrtok počas odovzdávania nového lineárneho urýchľovača v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Pripomenula tiež, že ministerstvo postupne spúšťa skríningy k onkologickým ochoreniam.

"V tento deň, keď je Deň narcisov, chceme všetci upriamiť pozornosť na onkologického pacienta, či už prevenciou, skríningom, lepšími liekmi, lepšou rádioterapiou, aby naši pacienti zbytočne nezomierali na onkologické ochorenia. A my ako ministerstvo v spolupráci s našimi riaditeľmi chceme vytvoriť čo najlepšie podmienky pre zamestnancov a pacientov, aby dostávali liečbu na európskej úrovni," vyhlásila Kalavská.

Ministerka pripomenula, že rok 2019 by mal byť rokom prevencie a skríningu. "Postupne spúšťame skríning kolorektálneho karcinómu, teraz prsníka, od júna by to mal byť skríning rakoviny krčka maternice. Aby sme aj pacientov upriamili na rizikové faktory, čo majú robiť, aby nemali rakovinu, kam majú ísť, keď budú mať rakovinu, a keď majú rakovinu, aby boli liečení centralizovane špičkovými lekármi a aby ten lekár mal špičkovú terapiu a špičkové prístroje, aby šanca na vyliečenie bola maximálna," priblížila.

Za rok 2018 vstúpilo podľa rezortu zdravotníctva do kategorizovaného zoznamu, teda do zoznamu liekov hradených z verejného zdravotného poistenia 18 nových onkologických liekov. "Snažíme sa v onkologickom balíku priniesť maximum inovatívnych onkologických liekov," doplnila Kalavská.

Na Slovensku pribudne každoročne 34.000 ľudí s rakovinou. Finančné prostriedky vyzbierané počas Dňa narcisov použije Liga proti rakovine na pokračovanie v realizácii overených a užitočných projektov, ktoré sú určené na priamu pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám. Z výnosu Dňa narcisov sa pravidelne podporujú aj aktivity v oblasti prevencie a informovanosti verejnosti o predchádzaní onkologickým ochoreniam. Časť získaných zdrojov sa poskytuje i na obstaranie nevyhnutného prístrojového vybavenia nemocničným, zdravotníckym zariadeniam, paliatívnym oddeleniam a hospicom. Finančne sú podporené i menšie občianske združenia pracujúce s onkologickým pacientom či výskum v oblasti onkológie.