Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef

Zahraničie

Bulharský prezident poveril zostavením vlády šéfku diplomacie

Začiatkom tohto mesiaca odstúpil po deviatich mesiacoch z funkcie premiéra Nikolaj Denkov z proreformnej a proeurópskej koalície PP–DB, a to na základe dohody o deľbe moci.

Chodorkovskij vyzýva Západ, aby neuznal Putinovo víťazstvo

Už nechceme, aby bol Putin pri moci a chceme nastoliť jasnosť čestnými, transparentnými voľbami, objasnil Chodorkovskij.

Kremeľ žiada nárazníkovú zónu v blízkosti ruských hraníc

Podľa Peskova sa bezpečnosť ruských pohraničných regiónov dá "zabezpečiť len vytvorením akejsi nárazníkovej zóny," ktorá by zaistila, že budú mimo dosahu akéhokoľvek ukrajinského ostreľovania.

Členstvo Švédska v NATO nikoho neohrozuje, ubezpečil kráľ

Najdôležitejším cieľom bude zachovanie slobody a nezávislosti Švédska. Členstvo v Aliancii podľa neho iba znásobí schopnosť krajiny brániť sa, uviedol kráľ.

Stoltenberg povzbudil Tbilisi, aby pokračovali v domácich reformách

Stoltenberg tiež na tlačovej konferencii v Tbilisi uviedol, že Gruzínsko "tvárou v tvár ruským imperiálnym ambíciám čelí zložitým bezpečnostným výzvam".

Lipavský: Ruské voľby sú rozprávka s Putinom v hlavnej úlohe

Lipavský sa vyjadril aj k sankciám súvisiacim so smrťou ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý zomrel v polovici februára v ruskej trestaneckej kolónii za polárnym kruhom.

Grossi: MAAE pomôže Iraku rozvíjať mierový jadrový program

Irak mal v minulosti tri jadrové reaktory v Tuwajte, svojom hlavnom stredisku jadrového výskumu južne od Bagdadu.

V Maďarsku pokračuje plenárne rokovanie jarnej schôdze parlamentu

Podľa servera nyugatifeny.hu sa opozícia bude môcť pýtať premiéra Viktora Orbána aj na kauzu pokusu presadenia vlastných oligarchov do kruhu majiteľov obchodnej siete Spar.

Misia OSN: Smrť Mahsy Amíníovej bola protizákonná, zavinilo ju násilie

Generálny tajomník iránskej Rady pre ľudské práva Kazím Gharíb Abádí vo svojej reakcii obvinil vyšetrovanci misu OSN z evidentného nedostatku nezávislosti a nestrannosti.

Putin vyhral voľby so ziskom 87,28 percenta hlasov

Volebná komisia už skôr informovala, že volebná účasť dosiahla v tohtoročných voľbách, ktoré sa konali tri dni, rekordnú úroveň. K urnám prišlo podľa nej vyše 77 percenta voličov.

Indický premiér Módí gratuluje Putinovi a sľubuje posilnenie vzťahov

Rusko je najväčším dodávateľom zbraní do najľudnatejšej krajiny sveta, pričom ich spolupráca sa začala už v období studenej vojny.

Slovinsko dá milión eur na českú iniciatívu dodávok munície pre Kyjev

Česká republika snaží urýchlene zabezpečiť muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov a hľadá spojencov na jej financovanie. Podporilo ju už viacero európskych krajín vrátane Francúzska.

Kremeľ odmieta kritiku Západu v súvislosti s voľbami prezidenta

Je to najvýrečnejšie potvrdenie úrovne podpory prezidenta zo strany obyvateľov krajiny a jej konsolidácie okolo neho, povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ostreľovanie ruskej Belgorodskej oblasti si vyžiadalo dve obete

Od minulotýždňového utorka zahynulo v dôsledku rôznych útokov v Belgorodskej oblasti najmenej 13 ľudí.

Borrell: Ruskí voliči vo voľbách nemali na výber, EÚ voľby neuzná

Borrell spresnil, že EÚ bude aj naďalej podporovať dôležitú prácu ruských organizácií občianskej spoločnosti, obhajcov ľudských práv a nezávislých médií.

Zeman ostáva v nemocnici, dĺžku hospitalizácie nevedia odhadnúť

Zemana hospitalizovali minulý štvrtok (14. marca) a ešte v ten deň ho operovali z dôvodu kritického nedostatočného prekrvenia dolnej končatiny.

Poľskí farmári blokujú dva hraničné priechody s Nemeckom

Poľnohospodári v Poľsku a v mnohých ďalších krajinách Európskej únie vyzývajú na zmeny obmedzení vyplývajúcich z Európskej zelenej dohody.

EÚ a Švajčiarsko rokujú o prehĺbení a rozšírení vzájomných vzťahov

Medzi kľúčové prvky balíka patria inštitucionálne ustanovenia, ktoré sa majú zahrnúť do existujúcich a budúcich dohôd so Švajčiarskom v súvislosti s vnútorným trhom EÚ.

Borrell: Izrael vyvoláva v Pásme Gazy hladomor

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v reakcii vyzval Borrella, aby prestal útočiť na Izrael a uznal jeho "právo na sebaobranu proti zločinom hnutia Hamas".

Blinken upozornil na šírenie dezinformácií autoritárskymi režimami

Washington podľa Blinkena zverejní prvé pravidlá svojho druhu pre technologické spoločnosti s cieľom zabrániť útokom na obrancov ľudských práv v on-line priestore.

Šéf čínskej diplomacie začal návštevu Nového Zélandu a Austrálie

Nový Zéland má silné hospodárske vzťahy s Čínou a v roku 2008 ako prvá rozvinutá krajina podpísal s Pekingom bilaterálnu dohodu o voľnom obchode.

Putin je naklonený prímeriu na Ukrajine počas olympijských hier

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas víkendu v rozhovore pre ukrajinskú televíziu potvrdil, že Paríž chce vyzvať Moskvu, aby súhlasila s prímerím počas trvania hier, pripomína DPA.

Reuters: Izrael navrhne šesťtýždňové prímerie v Gaze za 40 zajatcov

Izraelská delegácia vedená riaditeľom Mosadu Davidom Barneom do Dauhy odcestovať v pondelok, potvrdil nemenovaný predstaviteľ.

Francúzsko a Borrell: Voľby v Rusku neboli slobodné

Francúzsko ministerstvo zahraničných vecí tiež poukázalo na to, že vo voľbách nebola dovolená kritika vojny na Ukrajine. Kritizovalo Rusko za to, že k voľbám neprizvalo pozorovateľov z OBSE.

Rio trápia rekordné horúčavy, juh krajiny zas pustošia extrémne dažde

Rekord zaznamenali v západnej časti mesta o 9.55 h miestneho času a je to najvyššia teplota od roku 2014, kedy spoločnosť Alerta Rio začala meranie.

Volebná účasť v Rusku bola rekordná, uviedla volebná komisia

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície.

Iránsky prezident Raisí gratuloval Putinovi k volebnému víťazstvu

Putinovi už gratulovali predstavitelia KĽDR, Bolívie, Hondurasu, Kuby, Nikaraguy, Venezuely, či Tadžikistanu.

Ukrajina v noci zneškodnila 17 z 22 ruských dronov

V Kirovohradskej oblasti útoky poškodili súkromné priemyselné zariadenia a neďaleké obytné budovy, napísal tamojší gubernátor Andrij Rajkovyč na platforme Telegram.

Pásmo Gazy: V priebehu 24 hodín bolo zabitých najmenej 81 ľudí

V priebehu viac ako päť mesiacov trvajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskymi militantmi je tak celkový počet obetí najmenej 31.725 ľudí, zranených bolo najmenej 73.792 ľudí.

USA: Sobášnosť v USA sa vrátila na úroveň pred pandémiou

Počet uzavretých manželstiev v roku 2021 vzrástol, ale nie na úroveň spred pandémie. V roku 2022 sa počet sobášov opäť zvýšil a iba mierne prekonal štatistiku sobášnosti z roku 2019.

Čína zagratulovala Putinovi k víťazstvu v prezidentských voľbách

Podľa oficiálnych údajov z volieb získal Putin 87,3 percenta hlasov, pričom výsledky odovzdalo 99 percent volebných miestností.

Poľská ministerka spravodlivosti chce znížiť počet väzňov o 20.000

Šéfka rezortu spravodlivosti uviedla, že niektoré zmeny je možné urobiť už dnes a povedala, že podporuje väzenské úrady pri rozšírení systému elektronického monitorovania.

Veľvyslanec: Čína zváži účasť na mierovej konferencii o Ukrajine

Švajčiarska vláda načrtla, že mierovú konferenciu, ktorej myšlienka bola predstavená v januári, plánuje zorganizovať do leta.

USA a Írsko sa zhodujú na potrebe humanitárnej pomoci a prímeria

Biden pre podporu Izraela čelí tlaku v USA i v zahraničí. Varadkar je v rámci európskych lídrov jedným z najvýraznejších kritikov izraelského ťaženia v Pásme Gazy.

Let balónom skončil tragicky. Muž vypadol z koša, našli ho mŕtveho

Policajti pri vyšetrovaní okolností incidentu vypočuli pilota a pasažierov balóna, aj očitých svedkov. Cudzie zavinenie polícia predbežne vylúčila.

Kubánci sa na protestoch dožadovali elektriny a potravín

Kuba zažíva od začiatku marca vlnu výpadkov elektrickej energie z dôvodu údržby najväčšej tepelnej elektrárne pomenovanej po politikovi z medzivojnového obdobia Antoniovi Guiterasovi.

Pri pakistanských náletoch v Afganistane zahynulo osem ľudí

Podľa Mudžáhida bombardovali lietadlá civilné domy v provinciách Chóst a Paktíka. Útok na tieto oblasti potvrdili pod podmienkou anonymity aj dvaja pakistanskí bezpečnostní predstavitelia.

AI upozornila na snahy Ruska o zmenu etnického zloženia Krymu

Upozornila na to v pondelok ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) s tým, že Rusko podobne postupuje aj na ďalších anektovaných ukrajinských územiach.

Putinovi už gratulovali KĽDR, Nikaragua, Venezuela a Tadžikistan

Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok zaslal gratuláciu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k víťazstvu v prezidentských voľbách.

Pri nehode počas paraglajdingu zahynula 65-ročná Nemka

Šesťdesiatpäťročná Nemka zoskočila z vrcholu hory Hohe Salve (1828 metrov nad morom) neďaleko obce Hopfgarten, ktorá leží asi 50 kilometrov východne od Innsbrucku.