Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zomrel ruský podnikateľ Oficerov, známy z Navaľného kauzy Kirovles

Na snímke ruský opozičný aktivista Alexej Navaľnyj (druhý sprava) a jeho bývalý kolega Piotr Oficerov (vpravo). Foto: TASR/AP

Oficerov podľahol v piatok silnému epileptickému záchvatu.

Moskva 16. júla (TASR) - Ruský podnikateľ Piotr Oficerov, odsúdený spolu s opozičným politikom Alexejom Navaľným v kauze Kirovles, podľahol v piatok silnému epileptickému záchvatu. Lekári po pitve jednoznačne vylúčili cudzie zavinenie. Ako informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy, pohreb 43-ročného podnikateľa sa uskutoční v pondelok v Moskve.

"Piotra Oficerova hospitalizovali po silnom epileptickom záchvate," spresnil lekársky zdroj. Lekári sa pokúšali o jeho reanimáciu, ktorá však bola neúspešná. "Nijaké príznaky násilnej smrti (lekári na tele) nenašli," spresnil zdroj.

Navaľnyj bol svojho času obžalovaný z toho, že ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom lesnícky závod Kirovles prišiel o 10.000 m3 dreva, čím tomuto štátnemu podniku vznikla škoda za 16 miliónov rubľov (vyše 252.000 eur). Oficerov bol súdený ako jeho spolupáchateľ za napomáhanie zločinu. Obaja svoju vinu odmietali.

Prvý proces s nimi sa v roku 2013 skončil vynesením nepodmienečného trestu, ktorý odvolací súd následne zmenil na podmienečný. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) však neskôr dospel k záveru, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý proces. Následne ruský najvyšší súd pôvodný rozsudok zrušil a nariadil nový proces. Vlani vo februári boli Oficerov a Navaľnyj v obnovenom procese odsúdení na štyri a päť rokov odňatia slobody so skúšobnou dobou na 1,5 roka.

Stanica Echo Moskvy dodala, že Oficerov zomrel deň po tom, ako vypršal jeho podmienečný trest.

Justičné kauzy Navaľnému zabránili v tom, aby kandidoval v tohtoročných prezidentských voľbách.