Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Žltej zimnici v Brazílii už podľahlo takmer 70 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ochorenie prenášané komármi je momentálne rozšírené najmä v troch brazílskych štátoch Minas Gerais, Sao Paulo a Rio de Janeiro.

Sao Paulo 24. januára (TASR) - Takmer 70 ľudí už v Brazílii podľahlo nebezpečnému vírusovému ochoreniu známemu ako žltá zimnica. Ochorenie prenášané komármi je momentálne rozšírené najmä v troch brazílskych štátoch Minas Gerais, Sao Paulo a Rio de Janeiro, informovala agentúra AP.

V zmienenej oblasti zaznamenali podľa najnovších údajov dovedna 148 prípadov ochorenia, z ktorých až 69 bolo doposiaľ smrteľných. Pred týždňom pritom hlásilo brazílske ministerstvo zdravotníctva z regiónu len 34 potvrdených prípadov, z toho 19 smrteľných.

Doposiaľ najviac obetí si žltá zimnica vyžiadala v štáte Sao Paulo. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v tejto súvislosti minulý týždeň odporučila turistom, aby sa pred vstupom na územie tohto štátu dali proti vírusu zaočkovať. Tamojšie úrady vydali podobné odporúčania len pre určité časti štátu, pre nákazu však dočasne zatvorili miestnu zoo i botanické záhrady.

V štáte Minas Gerais vyhlásili výnimočný stav už minulý týždeň a turistom i novopríchodzím tamojšie úrady nariadili, aby sa pred vstupom na územie preukázali očkovaním proti žltej zimnici.

Brazília je v súvislosti so žltou zimnicou považovaná za rizikovú krajinu. Vlani zaznamenala najviac prípadov tohto vírusového ochorenia za ostatné desaťročia - žltou zimnicou sa nakazilo vyše 770 ľudí, z ktorých 250 jej podľahlo. Nákaza sa vtedy šírila i v oblastiach, ktoré pôvodne neboli považované za rizikové.

Žltú zimnicu roznášajú komáre, najčastejšie tropické komáre Aedes aegypti. Medzi príznaky tohto vírusového ochorenia patria podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) náhla horúčka, silné bolesti hlavy, žalúdočná nevoľnosť, zvracanie aj celková vyčerpanosť.