Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zločinecké gangy zaútočili na väznicu na Haiti

Na archívnej snímke z 25. júla 2023 polciajti hliadkujú počas zásahu proti gangom v haitskej metropole Port-au-Prince. Foto: TASR/AP

Medzi väzňami tohto nápravného zariadenia boli napr. aj osoby obvinené z atentátu na prezidenta Jovenela Moiseho z roku 2021.

Port-au-Prince 3. marca (TASR) - Zatiaľ nezistený počet väzňov ušiel v sobotu večer z väznice v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince, ktorú pred tým vzali útokom zločinecké gangy. S odvolaním sa na francúzske veľvyslanectvo a miestne médiá o tom v nedeľu informovala agentúra AFP.

V správe napísanej v kreolčine a zverejnenej na platforme X haitská národná policajná únia SNPH-17 vyzvala všetkých policajtov a vojenský personál s autami, zbraňami a muníciou, aby prišli do väzenia ako posily pre dozorcov.

Podľa miestneho internetového denníka Gazette Haiti "značný počet väzňov prepustených" ozbrojenými gangmi sú dôležití členovia veľmi silných gangov.

Medzi väzňami tohto nápravného zariadenia boli napr. aj osoby obvinené z atentátu na prezidenta Jovenela Moiseho z roku 2021, uviedol haitský denník Le Nouvelliste.

Denník dodal, že väzenie bolo útočníkmi od štvrtka monitorované za pomoci dronov. Zaútočili naň napokon v sobotu.

Gangy, ktorých cieľom je zosadiť haitského premiéra Ariela Henryho, spôsobujú chaos v meste Port-au-Prince už od štvrtka. Henry pritom údajne ani nie je v hlavnom meste.

Najnovšie útoky sú súčasťou koordinovaného úsilia niekoľkých gangov združených do formácie nazvanej Žiť spolu (Vivre Ensemble).

Vodca tohto zoskupenia Jimmy Chérisier, známy pod prezývkou Barbecue, vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach pred vypuknutím násilností uviedol, že ozbrojené skupiny konali spoločne po dohode, "aby prinútili premiéra Ariela Henryho odstúpiť".

Tento štát v Karibiku je už dlho dejiskom vybavovania si účtov medzi gangmi, ktoré momentálne ovládajú už 80 percent územia mesta Port-au-Prince. Podľa OSN dosiahla závažná kriminalita v tomto najchudobnejšom štáte západnej pologule rekordnú úroveň.