Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v Japonsku:Pred príletom Trumpa sa triasli budovy v Tokiu

Americký prezident Donald Trump (vpravo) s prvou dámou USA Melaniou Trumpovou vystupujú zo špeciálu po ich prílete na medzinárodné letisko Haneda v Tokiu 25. mája 2019. Foto: TASR/AP

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v južnej časti prefektúry Čiba. Práve v tejto prefektúre má Trump hrať v nedeľu golf s japonským premiérom Šinzóom Abem.

Tokio 25. mája (TASR) - Stredne silné zemetrasenie zasiahlo v sobotu východné Japonsko. Budovy sa triasli aj v hlavnom meste Tokio, niekoľko hodín pred príchodom prezidenta USA Donalda Trumpa. Informovala o tom celoštátna televízna stanica NHK.

Podľa americkej geologickej služby USGS malo zemetrasenie magnitúdu 5.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo v južnej časti prefektúry Čiba, približne 60 kilometrov juhovýchodne od Tokia. Práve v tejto prefektúre má Trump hrať v nedeľu golf s japonským premiérom Šinzóom Abem, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Varovanie pre prívalovými vlnami cunami nebolo vydané a zatiaľ neboli hlásené ani zranenia či škody.

Trump a jeho manželka Melania medzitým do Tokia už prišli, na medzinárodnom letisku Haneda pristál prezidentský špeciál Air Force One po 14-hodinovej ceste. Po krátkom privítaní sa šéf Bieleho domu zúčastní na večeri s obchodnými lídrami v rezidencii amerického veľvyslanca.

Americký prezident tak začal štvordňovú štátnu návštevu Japonska, ktorá bude zameraná na posilňovanie vzťahov s východoázijskou krajinou a na rozhovory o obchode a rastúcich hrozbách zo strany Severnej Kórey. Trump bude tiež prvým svetovým lídrom, ktorý sa stretne s novým japonským cisárom Naruhitom.