Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Zeman prijal nových veľvyslancov, medzi nimi zástupcov Británie aj USA

Na archívnej snímke prezident ČR Miloš Zeman. Foto: TASR - Michal Svítok

Okrem nich prijal Zeman dekréty aj od veľvyslancov Juhoafrickej republiky, Cypru, Egypta, Lotyšska, Džibutskej republiky a Islandu.

Praha 15. februára (TASR) - Český prezident Miloš Zeman prijal v stredu poverovacie listiny od ôsmich nových veľvyslancov v ČR. Bol medzi nimi aj zástupca Veľkej Británie Matthew Field či veľvyslanec Spojených štátov Bijan Sabet, ktorý post obsadil po dvoch rokoch. TASR o tom informoval hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček.

Sabet pri jeho nominácii americkým Senátom uviedol, že chce nasledovať odkaz Václava Havla pri presadzovaní demokracie a ľudských práv, najmä v oblasti slobody médií. Sabet do Prahy prišiel na konci januára. Post veľvyslanca USA nie je v Česku obsadený od konca roka 2020. Vtedy sa s nástupom nového prezidenta Bidena vzdal funkcie Stephen King, ktorý bol veľvyslancom od roku 2017.

Je spoluzakladateľom a generálnym partnerom spoločnosti Spark Capital, ktorá sa zaoberá rizikovým kapitálom a pomáha technologickým podnikateľom budovať globálne spoločnosti. Časopis Forbes ho v minulosti zaradil medzi 100 najvýznamnejších investorov do technologických firiem.

Veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Matthew Field je v Prahe od januára, nahradil doterajšieho ambasádora Nicka Archera. Predtým pôsobil ako veľvyslanec v Bosne a Hercegovine či na britskej ambasáde v Brazílii. Na britskom veľvyslanectve v Záhrebe pracoval na prístupových rokovaniach Chorvátska s EÚ.

Okrem nich prijal Zeman dekréty aj od veľvyslancov Juhoafrickej republiky, Cypru, Egypta, Lotyšska, Džibutskej republiky a Islandu.