Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina môže ruským silám spôsobiť veľké škody

Na snímke z videa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozpráva z Kyjeva. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa po stretnutí so zástupcami armády a ministerstva vnútra vyjadril optimisticky čo sa týka situácie na fronte.

Kyjev 22. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videoprejave vo štvrtok večer vyhlásil, že Kyjev je schopný spôsobiť ruským silám rozsiahle škody. Ako píše agentúra Reuters, Ukrajina verí, že vďaka západným zbraniam - najmä raketometom s dlhým doletom, akými sú napríklad HIMARS od Spojených štátov - bude môcť spustiť protiofenzívu a znovu tak získať územia dočasne ovládané Moskvou.

Zelenskyj sa po stretnutí so zástupcami armády a ministerstva vnútra vyjadril optimisticky čo sa týka situácie na fronte. "Zhodli sme sa, že naše sily majú silný potenciál postupovať na bojisku a spôsobiť okupantom značné nové straty," povedal Zelenskyj.

Dodal, že každý ruský útok je "argumentom pre Ukrajinu na získanie ďalších (raketometov) HIMARS a iných moderných a účinných zbraní". "Každý z týchto útokov len posilňuje našu túžbu poraziť okupantov a to sa určite stane," zdôraznil ukrajinský líder.

Ukrajine sa aj pomocou západných zbraní darí brzdiť postup ruských inváznych síl a tiež eviduje úspechy čo sa týka útokov na sklady zbraní a munície. Ruská armáda si navyše podľa šéfa britskej tajnej služby SIS Richarda Moorea zrejme v nasledujúcich týždňoch urobí v bojoch na Ukrajine určitú operačnú prestávku, čo poskytne Kyjevu dôležitú príležitosť na protiútoky.

Zelenskyj vo svojom pravidelnom nočnom príhovore vyjadril tiež očakávanie, že v piatok v Istanbule bude podpísaná dohoda o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Tento krok vo štvrtok avizovala kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Zajtra očakávame z Turecka správy pre náš štát ohľadom odblokovania našich prístavov," povedal Zelenskyj.