Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Zelenská: Realita vojny sa dá zmeniť len zbraňami

Na archívnej snímke poskytnutej ukrajinskou pohotovostnou službou je pohľad na súkromné ​​domy poškodené ruským raketovým útokom v Novomoskovsku pri Kryvyj Roh na Ukrajine v pondelok 8. januára 2024. Foto: TASR/AP

V toto najmrazivejšie zimné ráno urobil nepriateľ z ľudí bezdomovcov, napísala ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská na sociálnej sieti X.

Kyjev 8. januára (TASR) - Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská v pondelok uviedla, že Rusko útokmi po celej Ukrajine "robí z ľudí bezdomovcov" a táto realita vojny sa podľa nej "dá zmeniť len zbraňami". TASR prevzala správu z portálu britského denníka The Guardian.

"V toto najmrazivejšie zimné ráno urobil nepriateľ z ľudí bezdomovcov. Ruské ostreľovanie poškodilo domy a infraštruktúru v Charkovskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej a Chmeľnyckej oblasti. Sú tam mŕtvi a zranení, vrátane detí. Toto sa dá zmeniť len zbraňami," napísala Zelenská na sociálnej sieti X.

Kongres USA minulý mesiac neschválil vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 50 miliárd dolárov, keďže vyjednávači nedosiahli dohodu.

Ukrajina čaká aj na balík pomoci od Európskej únie v hodnote 50 miliárd eur, ale jeho zaslanie vyzerá neisto, lebo ho Maďarsko zablokovalo.

Rusko vypálilo v pondelok ráno na Ukrajinu desiatky rakiet a počet mŕtvych civilistov stúpol počas dňa na najmenej štyroch, oznámili ukrajinské úrady.

Gubernátor severovýchodnej Charkovskej oblasti Oleh Synehubov informoval, že 63-ročná žena, ktorú po ruskom útoku vytiahli z trosiek jej domu na juhu mesta Charkov, odľahla zraneniam. Predtým úrady uviedli, že dvaja ľudia prišli o život v západnej Chmeľnyckej a východnejšej Dnepropetrovskej oblasti, ďalšieho zabitého hlásili v Charkovskej oblasti.

Rusko spustilo rozsiahly raketový útok po celej Ukrajine na začiatku raňajšej špičky a zasiahlo obytné aj priemyselné budovy v mestách. Letecký poplach bol vyhlásený po celej Ukrajine približne od 06.00 miestneho času (05.00 h SEČ). Podľa ukrajinských vzdušných síl prišlo niekoľko vĺn útokov.