Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Zatkli teroristu podozrivého z prípravy útokov v Bombaji z roku 2008

Abú Hamzu zatkli na medzinárodnom letisku v Naí Dillí po deportácii zo Saudskej Arábie. Je vo väzení.

Naí Dillí 25. júna (TASR) - Indická polícia zatkla dnes abú Hamzu (Sajda Zabiuddína) podozrivého z koordinovaného teroristického útoku ozbrojencov v Bombaji z roku 2008, pri ktorom prišlo o život 166 ľudí.

Hamzu, v Indii narodeného člena organizácie Laškare tajjaba, sídliacej v Pakistane, zatkli na medzinárodnom letisku v Naí Dillí po deportácii zo Saudskej Arábie, informovala televízia NDTV s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Indický minister zahraničných vecí S.M. Krišna potvrdil, že vysoko postavený militant je vo väzení, ale odmietol prezradiť podrobnosti - s tým, že vyšetrovanie stále prebieha.

"Najprv nechajme políciu v Dillí zrealizovať vyšetrovanie a predložiť správu vláde. Potom budeme určite vidieť, aká ďalšia akcia sa môže urobiť," povedal Krišna.

Pakistanskí ozbrojenci strelnými zbraňami a granátmi tri dni útočili v najznámejších štvrtiach Bombaja. Terčom útokov boli aj dva luxusné hotely, kino a židovské centrum.

Podľa televízie NDTV dával Zabiuddín z Pakistanu telefonické inštrukcie realizátorom útokov. Predtým ich pripravoval v hindštine na útoky, a tiež preskúmal lokality v Bombaji.

Okrem toho je Zabiuddín - spojený aj so skupinou Indickí mudžáhidi - podozrivý z bombových útokov na vlaky a vlakové stanice z roku 2006 v Bombaji, pričom zahynulo vyše 180 ľudí.

Útoky z roku 2008 zhruba na tri roky poškodili mierový proces medzi Indiou a Pakistanom. Obe strany obnovili rokovania začiatkom minulého roku.

Indické úrady priviedol na Zabiuddínovu stopu strelec Adžmál Kasáb, ktorý ako jediný útoky v Bombaji prežil. Odsúdili ho na trest smrti; jeho odvolanie posudzuje indický najvyšší súd.