Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zatkli anarchistov, ktorí plánovali útoky počas summitu NATO v Chicagu

Chicagská polícia stojí pred domom starostu Rahma Emanuela. Foto: TASR/AP

Trojicu zadržali v stredu počas nočnej razie v súkromnom byte v chicagskej štvrti South Side Bridgeport. V piatok voči nim vzniesli obvinenia súvisiace s terorizmom.

Chicago 19. mája (TASR) - Americká polícia zatkla trojicu odporcov NATO, ktorí údajne plánovali útoky počas nadchádzajúceho summitu aliancie v Chicagu.

Ako dnes oznámila chicagska polícia a prokuratúra, zadržaní mladí Američania chceli zaútočiť na miestne sídlo predvolebnej kampane prezidenta USA Baracka Obamu a na dom starostu Rahma Emanuela.

Údajne zvažovali aj útoky na policajné stanice a autá s cieľom narušiť fungovanie polície počas dvojdňového summitu lídrov NATO, ktorý sa začne v Chicagu v nedeľu.

Trojicu zadržali v stredu počas nočnej razie v súkromnom byte v chicagskej štvrti South Side Bridgeport. V piatok voči nim vzniesli obvinenia súvisiace s terorizmom.

Pri prehliadke bytu sa našlo viacero podomácky vyrobených výbušných zariadení a niekoľko druhov zbraní. Podľa súdu sa sami zadržaní označili za anarchistov. Súd stanovil kauciu pre každého z obvinených na 1,5 milióna dolárov.

Stúpenci a právnici zadržaných však označujú policajný zásah voči mužom za podvodný pokus o odstrašenie desaťtisícov demonštrantov, ktorí by mohli vyjsť do chicagskych ulíc počas summitu. Obvinení tvrdia, že zbrane do ich bytu priniesli samotní policajti, pričom mylne považovali prístroj na varenie piva za výbušné zariadenie.