Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pátranie po baníkoch uviaznutých pod bahnom v Zambii pokračuje

Špeciálne jednotky zambijskej armády počas záchranných prác v okolí zavalenej bane v nedeľu 3. decembra 2023 pri meste Chingola v Zambii. Foto: TASR/AP

Záchranárom sa v utorok podarilo spod bahna vytiahnuť živého 49-ročného muža, ktorý tam bol uväznený päť dní, pripomína AFP.

Lusaka 8. decembra (TASR) – Viceprezidentka Zambie Mutale Nalumangoová v piatok vyhlásila, že vláda je pevne odhodlaná zachrániť približne 36 robotníkov, ktorí sú uviaznutí pod zemou po minulotýždňovom závale v bani na meď. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

"Vláda robí všetko, čo je v jej silách, aby uväznených baníkov vyslobodila," dodala viceprezidentka. Krajinu a postihnuté rodiny vyzvala, aby nestrácali nádej. Oblasť prehľadávajú členovia armády, polície a záchranných oddielov. Záchrancovia odčerpávajú vodu z jedného z troch zatopených povrchových lomov, doplnila Nalumangoová.

Katastrofa postihla minulý piatok (1. decembra) povrchovú baňu na meď v oblasti Chingola, ktorá leží približne 400 kilometrov severne od metropoly Zambie Lusaka. Prúd bahna spôsobený prívalovými dažďami zavalil najmenej 38 ľudí, ktorí tam pracovali bez povolenia, píše agentúra Reuters.

Záchranárom sa v utorok podarilo spod bahna vytiahnuť živého 49-ročného muža, ktorý tam bol uväznený päť dní, pripomína AFP. V stredu záchranári objavili ďalšie dve telá, odvtedy však nikoho ďalšieho nenašli a nádej na objavenie ďalších preživších preto rýchlo klesá.

Zambia je jedným z najväčších svetových producentov medi. V oblasti, kde k nešťastiu došlo, je však rozšírená aj nelegálna povrchová ťažba.

V krajine často dochádza k smrteľným nehodám. V roku 2018 zahynulo pri zosuve odpadovej haldy 10 ľudí a najmenej 46 prišlo o život v roku 2004 pri výbuchu v Čínou vlastnenej továrni na výbušniny v areáli bane.