Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zalužnyj: Sily nebudú pri oslobodzovaní Ukrajiny akceptovať kompromisy

Muž s vozíkom kráča okolo obytnej budovy zničenej ostreľovaním v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 11. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Podľa DPA sa Zalužnyj považuje za osobu, ktorá organizovala úspešný odpor ukrajinskej armády proti ruskej invázii.

Kyjev 14. novembra (TASR) - Ukrajinská armáda nebude pri oslobodzovaní svojej krajiny od ruskej okupácie akceptovať žiadne kompromisy, vyhlásil v pondelok hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zalužnyj to povedal po telefonickom rozhovore s predsedom Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Markom Milleym. "Naším cieľom je od ruskej okupácie oslobodiť celé ukrajinské územie," napísal Zalužnyj na platforme Telegram a dodal, že na tejto ceste sa nezastavia.

"Ukrajinská armáda nebude akceptovať žiadne vyjednávania, dohody či kompromisné rozhodnutia. Pre rokovania existuje len jediná podmienka: Rusko musí opustiť všetky okupované územia," spresnil hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny.

Podľa DPA sa Zalužnyj považuje za osobu, ktorá organizovala úspešný odpor ukrajinskej armády proti ruskej invázii. Jeho najnovšie vyjadrenia sú namierené voči radám jednotlivých západných spojencov Kyjeva, podľa ktorých by Ukrajina nemala vylúčiť riešenie konfliktu prostredníctvom rokovaní.

Ruskí vojaci osem mesiacov po začatí invázie napriek územným stratám stále ovládajú takmer pätinu územia susednej krajiny, dodáva DPA.