Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zalužnyj: Rusko použilo počas útoku 59 vzdušných zbraní

Na tejto fotografii, ktorú poskytla ukrajinská pohotovostná služba, je pohľad na súkromné ​​domy poškodené pri ruskom raketovom útoku neďaleko mesta Kryvyj Roh na Ukrajine v pondelok 8. januára 2024. Foto: TASR/AP

Zostreliť sa údajne podarilo všetkých 8 dronov Šáhid iránskej výroby a 18 striel s plochou dráhou letu.

Kyjev 8. januára (TASR) – Rusko v pondelok počas nočného útoku na Ukrajinu použilo 59 striel s plochou dráhou letu, rakiet a dronov, uviedol v príspevku na sociálnej sieti Telegram najvyšší veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

Zostreliť sa údajne podarilo všetkých 8 dronov Šáhid iránskej výroby a 18 striel s plochou dráhou letu. Počet zostrelených striel potvrdilo prostredníctvom sociálnych sietí aj ukrajinské letectvo.

Zalužnyj uviedol, že cieľom útoku bola civilná infraštruktúra a priemyselné a vojenské objekty. Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že podniklo kombinovaný útok na vojenské a priemyselné objekty na Ukrajine.

Ide o tretí masívny útok za necelé dva týždne. Ciele ležali na východe a juhu Ukrajiny, kde je menšia koncentrácia protivzdušných obranných prostriedkov ako v okolí hlavného mesta Kyjev.

Ukrajinským ozbrojeným silám sa nepodarilo odraziť ani jednu zo štyroch hypersonických striel Kinžal. Podľa Zalužného ich ruské jednotky odpálili zo stíhačiek Mig-31 operujúcich v ruskom vzdušnom priestore.