Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Žaloba na Klausa je neplatná, senátori urobili chybu

Václav Klaus Foto: TASR/Michal Svítok

Vyhlásil to poradca odchádzajúceho českého prezidenta Václava Klausa Pavel Hasenkopf.

Praha 5. marca (TASR) - Poradca odchádzajúceho českého prezidenta Václava Klausa Pavel Hasenkopf vyhlásil, že na pondelkovom rokovaní Senátu o žalobe na Klausa za velezradu bol porušený zákon a žaloba na prezidenta je preto neplatná. Senátori podľa neho hlasovali v rozpore so zákonom neverejne. Informovala o tom dnes spravodajská webová stránka Novinky.cz.

Hasenkopf sa na svojom blogu na webe Aktualně.cz odvoláva na paragraf 139 zákona o rokovacom poriadku Senátu, podľa ktorého má byť rokovania Senátu o návrhu ústavnej žaloby neverejné, ale hlasovanie už prebieha verejne po menách.

"To znamená, že samotné rokovanie malo byť naozaj neverejné. No po ukončení podrobnej rozpravy mal predsedajúci vyhlásiť ďalšie rokovanie za verejné a nakrátko ho prerušiť, aby umožnil pri hlasovaní účasť verejnosti i médií. Samotné hlasovanie tajné nie je, naopak," napísal Hasenkopf.

Podľa neho predsedajúci neumožnil účasť verejnosti ani médií pri hlasovaní, čím sa hlasovanie "dostalo do rozporu so zákonom, je zmätočné a teda aj neplatné. Neplatný je tak aj samotný návrh žaloby na prezidenta republiky, jednoducho nebol riadne schválený".

Správnosť jeho slov potvrdil pre Novinky.cz aj ústavný expert Václav Pavlíček. Podľa neho však nemožno hneď priamo konštatovať, že žaloba je neplatná. "Záležalo by na Ústavnom súde, ako by k tomuto porušeniu zákona pristúpil," dodal odborník.

Klaus: Žaloba je pokusom očierniť moje prezidentské obdobie

Český prezident Václav Klaus považuje ústavnú žalobu za velezradu za pokus očierniť jeho pôsobenie vo funkcii prezidenta. "O moje skutočné činy či prečiny v tejto žalobe nejde," povedal dnes končiaci prezident pri prezentácii svojej knihy - Rok desátý - o svojom poslednom roku vo funkcii hlavy štátu. Citoval ho server iDNES.cz.

Klaus sa na Pražskom hrade vyjadril, že nechce prilievať olej do ohňa silnými výrokmi. Prenos politického konfliktu do žaloby na Ústavný súd, ktorú v pondelok schválilo v hornej komore parlamentu 38 senátorov, označil za "poslednú kvapku". Prezidentský mandát sa mu končí 7. marca.

Ešte pred pondelkovým hlasovaním v Senáte Klaus k návrhu na žalobu povedal, že "sú to politické hry. Je smutné, že niektorí ľudia z našej politickej opozície využívajú vyhrážku Ústavným súdom na to, aby riešili svoj nesúhlas politického typu."

Ak by Ústavný súd uznal Klausa za vinného z velezrady, znemožnil by mu prípadnú neskoršiu kandidatúru za prezidenta, prišiel by o finančné zabezpečenie pre bývalého prezidenta a získal by negatívnu "nálepku", ktorá by mu mohla zmariť prípadné ďalšie politické aktivity. Server iDNES.cz spomína konkrétne špekuláciu, že by Klaus mohol na budúci rok kandidovať do Európskeho parlamentu.

Ústavný súd odmietol sťažnosť senátorov na Klausovu novoročnú amnestiu

Český Ústavný súd odmietol dnes sťažnosť senátorov a nebude sa zaoberať kontroverznou novoročnou amnestiou odchádzajúceho českého prezidenta Václava Klausa, informoval český spravodajský server iDNES.cz.

Ústavný súd podľa neho návrh skupiny senátorov na zrušenie časti amnestijného rozhodnutia odmietol. Členovia hornej komory parlamentu napadli zastavenie závažných káuz.

"Súd sa nebude vecne zaoberať amnestijným rozhodnutím," uviedol generálny sekretár súdu Ivo Pospíšil. Dôvody súd doposiaľ nezverejnil.

Senátori v sťažnosti žiadali zrušiť v rámci amnestie článok číslo dva, v ktorom prezident nariaďuje zastaviť trestné stíhanie trvajúce viac než osem rokov pre trestné činy so sadzbou do desiatich rokov, spresňuje iDNES.cz.

Senátori tvrdili, že článkom číslo dva boli porušené základné práva a slobody veľkého množstva ľudí, predovšetkým právo na spravodlivý proces a právo na ochranu majetku, uviedla Česká televízia.