Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Zadržali niekdajšieho blízkeho spolupracovníka Bettencourtovej

Ide o ďalšieho podozrivého v komplikovanej kauze, plnej okrem iného podozrení z daňových podvodov, ako aj ilegálneho financovania politických strán.

Bordeaux 23. marca (TASR) - Pre dôvodné podozrenie z viacnásobného podvodu zadržali vo Francúzsku niekdajšieho správcu majetku miliardárky Liliane Bettencourtovej, Patricea de Maistreho. Ide o ďalšieho podozrivého v komplikovanej kauze, plnej okrem iného podozrení z daňových podvodov, ako aj ilegálneho financovania politických strán.

Vyplýva to z informácií, ktoré dnes zverejnila prokuratúra v Bordeaux.

Podľa rovnakého zdroja sa popri podvode a nedbalom narábaní so zvereným majetkom vynorili v prípade aj ďalšie podozrenia.

Vyšetrovatelia chcú objasniť, či osoby z okolia miliardárky sužovanej v 89 rokoch Alzheimerovou chorobou zneužili jej stav a obohatili sa na úkor jej koncernu L'Oréal.

Otázne v súvislosti s Maistrem je napríklad, či sa dostal k takmer trom miliónom eur, ktoré jeho firma Eugenia mohla dostať na zmluvnej báze od miliardárky. Predmetom vyšetrovania sú aj iné transakcie medzi Bettencourtovej správcovskou spoločnosťou Clymene, ktorej riaditeľom bol Maistre a jeho firmou Eugenia.

Kauza Bettencourtová má aj politické pozadie. Už vo februári vzniesli obvinenie z viacerých trestných činov, vrátane ilegálneho financovania politickej strany a predvolebnej kampane, voči Ericovi Woerthovi, niekdajšiemu pokladníkovi vládnej strany a mužovi zodpovednému za financovanie predvolebnej kampane Nicolasa Sarkozyho z roku 2007, ktorý od miliardárky zrejme prijal finančnú pomoc nepovoleného charakteru.