Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Obamovci privítali v Bielom dome nastupujúceho prezidenta a prvú dámu

Prezident Barack Obama a prvá dáma Michelle Obamová sa zdravia s nastupujúcim prezidentom Donaldom Trumpom a jeho manželkou Melaniou Trumpovou v Bielom dome, 20. januára 2017. Foto: TASR/AP

Všetci spoločne sa potom vydali na cestu ku Kapitolu, pred ktorým sa uskutoční oficiálna prísaha 45. prezidenta Spojených štátov.

Washington 20. januára (TASR) - Dosluhujúci prezident Spojených štátov Barack Obama s manželkou Michelle privítali dnes na schodoch Bieleho domu nastupujúceho prezidenta Donalda Trumpa s budúcou prvou dámou Melaniou.

Trump vystúpil z auta, pozdravil nastúpené stráže a privítal sa s Obamovcami. "Rád vás vidím. Blahoželám," povedal Obama Trumpovi na privítanie. "Fantastické," odpovedal Trump. Melania odovzdala Michelle darček.

Štvorica si následne urobila spoločnú fotografiu a vstúpila do Modrej miestnosti Bieleho domu, kde Obamovci pohostili Trumpovcov čajom a kávou.

Všetci spoločne sa potom vydali na cestu ku Kapitolu, pred ktorým sa uskutoční oficiálna prísaha 45. prezidenta Spojených štátov.

Dosluhujúci viceprezident USA Joe Biden a jeho manželka Jill sa zase stretli s nastupujúcim viceprezidentom Mikeom Penceom a jeho manželkou Karen.

Na prezidentskú prísahu mieria Trumpovi odporcovia a priaznivci



Do oblasti medzi Bielym domom a Kapitolom sa dnes začali schádzať davy priaznivcov, ale aj odporcov nastupujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Pozvaní hostia si už sadajú aj na tribúnu pred západným traktom Kapitolu, aby si pozreli ceremoniál skladania prísahy prezidenta Trumpa a nového viceprezidenta Mikea Pencea.

Odporcovia nového prezidenta sa márne pokúšali získať lístok, aby si na vlastné oči pozreli Trumpovu prísahu. Demonštranti stoja pri "modrom vchode" na tribúnu pre pozvaných hostí. Aktivisti nesú transparenty s rôznymi textami, ako "Osloboďte Palestínu", alebo sú oblečení v oranžových návlekoch, podobných tým, aké nosia väzni na americkej vojenskej základni Guantánamo na Kube.

Na tribúnu na sedenie pred Kapitolom však polícia pustí iba osoby s platnou vstupenkou. Atmosféra na tribúne je pokojná.

Na inom mieste vo Washingtone začali aktivisti za legalizáciu užívania marihuany rozdávať marihuanové cigarety. Tie si chcú hromadne zapáliť počas Trumpovho prvého prejavu.

Státisíce Američanov už na budúceho prezidenta v miernom daždi čakajú aj pozdĺž Pennsylvania Avenue dlhej 2,4 kilometra, kadiaľ po zložení prísahy prejde od 21.00-23.00 h SEČ slávnostný inauguračný sprievod.

Na bezpečnosť v meste dohliadajú tisíce policajtov s technikou a príslušníci Národnej gardy. Bezpečnostné zložky zablokovali tiež prístupové cesty a regulujú príjazd do oblastí štvrte s Kapitolom a Bielym domom.

Slávnostný inauguračný deň začal tweetom



Nastupujúci americký prezident Donald Trump otvoril svoj dnešný slávnostný inauguračný deň tweetom: "Všetko sa dnes začne!"

Trump ďalej priaznivcom na sociálnej sieti Twitter odkázal: "Uvidíme sa na prísahe o 11.00 h (17.00 SEČ)."




Budúca hlava štátu s budúcou prvou dámou USA Melaniou začali dnešok rannou omšou v Episkopálnom kostole sv. Jána, ktorý sa nachádza na Lafayettovom námestí pri Bielom dome vo Washingtone. Následne sú do Bieleho domu pozvaní na ranný čaj u dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu s manželkou Michelle.

Večer miestneho času (sobota 1.00-5.00 h SEČ) sa Trump a Pence s manželkami zúčastnia na troch oficiálnych inauguračných plesoch.

Text Trumpovej prísahy má presne 35 slov



Donald Trump dnes pred washingtonským Kapitolom zloží prezidentskú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa.

Trump položí ruku na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama. Podľa zákona povie: "Slávnostne prisahám (alebo vyhlasujem), že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov."

Text prezidentskej prísahy stanovuje americká ústava vo svojom druhom článku a má v angličtine presne 35 slov. Skladajúci prezident nesmie povedať ani jedno slovo mimo predpísaný slovosled.

Viceprezident Mike Pence bude skladať prísahu na Bibliu, ktorá bola použitá pri inaugurácii Ronalda Reagana.

Funkčné obdobia novozvolenej hlavy štátu a viceprezidenta sa podľa ústavy USA začínajú presne na poludnie 20. januára.