Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Z havarovanej nákladnej lode uniklo palivo, ohrozuje chránenú oblasť

Na pravoboku 82-metrového plavidla registrovaného v Antigue vidieť tri otvory, záchranári sa však obávajú, že silný vietor a rozbúrené more roznesú koberec ľahkej motorovej nafty.

Londýn 4. apríla (TASR) - Palivo uniklo z nákladnej lode MV Carrier vezúcej 40.000 litrov pohonných hmôt, ktorá v utorok večer nabehla v búrlivom počasí na plytčinu pri severnom pobreží Walesu. Informovala o tom na internete BBC.

Na pravoboku 82-metrového plavidla registrovaného v Antigue vidieť tri otvory, záchranári sa však obávajú, že silný vietor a rozbúrené more roznesú koberec ľahkej motorovej nafty, ktorá unikla cez noc.

Sedemčlennú poľskú posádku nákladnej lode, ktorá stroskotala na skalách pri zálive Colwyn vo víchrici sprevádzanej snežením, dopravili v dramatickej záchrannej akcii z paluby lode do bezpečia dva britské vrtuľníky námornej a pobrežnej stráže.

Odborníci predpokladajú, že odstraňovanie stroskotanej lode môže trvať asi tri týždne. Hlavný prívod paliva na lodi je zrejme stále neporušený.

Hoci nehoda podľa waleských úradov nie je porovnateľná s veľkým únikom ropy z tankera Sea Empress pri pobreží grófstva Pembrokeshire v roku 1996, neďaleko v oblasti sa nachádza chránená zóna európskeho významu Liverpool Bay. Kráľovská spoločnosť pre ochranu vtáctva sa obáva možného dopadu havárie na zimovisko populácie morských vtákov.