Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Európe došlo za prvý polrok k nárastu nakazených osýpkami

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Organizácia v súvislosti s prudkým nárastom prípadov tohto vírusu vyzvala na lepší lekársky dohľad i zvýšenie miery očkovania, aby sa predišlo tomu, že sa vírus stane endemickým.

Berlín 20. augusta (TASR) - Osýpkami sa v Európe nakazilo v prvých šiestich mesiacoch aktuálneho roka vyše 41.000 ľudí a prinajmenšom 37 prípadov sa skončilo smrťou.

Informovala o tom v pondelok európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s tým, že ide o ostrý nárast, čo sa týka počtu nakazených týmto vírusom.

Počet nakazených osýpkami za toto polročné obdobie je vyšší než za akýkoľvek celý rok počas uplynulého desaťročia. Predošlé celoročné maximum zaznamenali vlani, keď sa osýpkami nakazilo 23.927 ľudí, pričom o rok skôr bolo nahlásených len 5723 prípadov.

WHO uviedla, že asi polovicu tohtoročných prípadov - okolo 23.000 - zaznamenali na Ukrajine. Viac ako 1000 nakazených evidovali vo Francúzsku, Gruzínsku, Grécku, Taliansku, Rusku a Srbsku.

Organizácia v súvislosti s prudkým nárastom prípadov tohto vírusu vyzvalo na lepší lekársky dohľad i zvýšenie miery očkovania, aby sa predišlo tomu, že sa vírus stane endemickým.