Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

WHO: Pri bojoch v Sudáne zahynulo najmenej 83 ľudí

V sobotu 15. apríla 2023 je vidieť stúpať dym zo susedstva v Chartúme v Sudáne. Foto: TASR/AP

Obete na životoch hlásili od minulého štvrtka v sudánskych štátoch Chartúm, Južný Kordofán, Severný Dárfúr a v ďalších regiónoch, uviedla v noci na pondelok agentúra DPA.

Ženeva 17. apríla (TASR) – Najmenej 83 ľudí zomrelo a 1126 utrpelo zranenia pri ťažkých bojoch v Sudáne medzi armádou a polovojenskou skupinou Sily rýchlej podpory (RSF). Vyplýva to z nových údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). V noci to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.

Obete na životoch hlásili od minulého štvrtka v sudánskych štátoch Chartúm, Južný Kordofán, Severný Dárfúr a v ďalších regiónoch

Združenie sudánskych lekárov v pondelok ráno oznámilo, že boje medzi armádou a RSF si od soboty vyžiadali už najmenej 97 životov a ďalšie stovky zranených. Tento údaj ale nezahŕňa všetky obete.

Nemocnice v sudánskej metropole Chartúm, kde žije asi šesť miliónov ľudí, sú po ťažkých bojoch z víkendu podľa WHO preťažené. Podľa agentúry AFP sa v meste v pondelok ráno ozývala streľba a ohlušujúce výbuchy.

Mnohé z deviatich nemocníc, ktoré prijímajú zranených civilistov, nemajú dostatok krvi, materiálu na transfúzie a ďalších zdravotníckych potrieb. Činnosť im sťažujú aj výpadky dodávok vody a elektriny a málo paliva pre núdzové generátory. Chýbajú tiež špecialisti, ako sú anestéziológovia.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho britský rezortný partner James Cleverly vyzvali na "okamžité ukončenie" násilia v Sudáne. V spoločnom pondelkovom vyhlásení vyjadrili hlboké znepokojenie nad bojmi, ktoré podľa nich predstavujú hrozbu pre civilistov, sudánsky národ a potenciálne dokonca aj pre celý región.