Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

WCK po zabití svojich pracovníkov pozastavuje činnosť v Pásme Gazy

Palestínčania prinášajú telo obete, ktorá prišla o život pri leteckom útoku izraelskej armády, do nemocnice al-Aksá v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v pondelok 1. apríla 2024. Foto: TASR/AP

WCK sa podieľa na doručovaní potravinovej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy na lodiach z Cypru a na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 2. apríla (TASR) - Nezisková organizácia World Central Kitchen (WCK) pozastavuje svoju činnosť v Pásme Gazy po tom, ako pri pondelkovom izraelskom útoku v tejto enkláve prišlo o život najmenej sedem jej pracovníkov. Biely dom vyjadril zármutok a žiada vyšetrovanie, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Zakladateľ organizácie doručujúcej potraviny WCK José Andrés v utorok skoro ráno na sociálnej sieti X oznámil, že pri leteckom útoku izraelských ozbrojených síl (IDF) prišlo o život viacero pracovníkov WCK. Táto organizácia neskôr potvrdila úmrtie siedmich svojich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a USA a Palestínčana.

Tieto osoby podľa WCK cestovali do zóny mimo konfliktu v dvoch obrnených vozidlách s logom organizácie a v jednom vozidle bez obrnenia. Tento konvoj bol zasiahnutý izraelským útokom aj napriek koordinácii činnosti WCK s IDF, dodáva organizácia.

Biely dom v spojitosti s úmrtím pracovníkov WCK vyjadril zármutok. "Sme zdrvení a hlboko znepokojení týmto útokom," uviedla hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová na sociálnej sieti X. Dodala, že humanitárni pracovníci musia byť chránení, pretože zabezpečujú dodanie pomoci, ktorá je potrebná. "Vyzývame Izrael, aby urýchlene vyšetril, čo sa stalo," uviedla.

Izraelská armáda v reakcii na správu o incidente prisľúbila, že ho dôkladne prešetrí a zistí jeho okolnosti. Dodala, že s WCK "úzko spolupracuje" na dodaní potrebnej pomoci Palestínčanom.

WCK sa podieľa na doručovaní potravinovej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy na lodiach z Cypru a na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť.

Pásmo Gazy je v súčasnosti vystavené takmer úplnej blokáde a mimovládne organizácie a OSN obviňujú Izrael, že bráni dodávkam humanitárnej pomoci potrebnej pre 2,4 milióna obyvateľov. Tí sú sústredení prevažne v meste Rafah a jeho okolí v južnom cípe enklávy. Izrael obhajuje svoje konanie, ktorého hlavným cieľom je eliminácia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas ako hlavného vykonávateľa teroristického útoku zo 7. októbra.