Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

VZ OSN schválilo rezolúciu vyzývajúcu Rusko na zaplatenie reparácií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na rozdiel od Bezpečnostnej rady však rezolúcie VZ OSN nemajú právnu záväznosť, majú však váhu na politickej rovine.

New York 14. novembra (TASR) - Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) pondelok zahlasovalo za rezolúciu, ktorá vyzýva Rusko, aby sa zodpovedalo za porušenie medzinárodného práva v súvislosti s inváziou na Ukrajinu a zaplatilo vojnové reparácie. TASR správu prevzala z agentúry AP a stanice Sky News.

Za právne nezáväznú rezolúciu v 193-člennom VZ OSN hlasovalo 94 krajín, 14 bolo proti a 73 sa zdržalo hlasovania. Ide o najnižšiu podporu spomedzi doterajších piatich rezolúcií, ktoré VZ OSN prijalo od začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine, konštatuje Sky News.

Rusko musí podľa znenia rezolúcie "niesť právne následky všetkých svojich činov odporujúcich medzinárodnému právu vrátane odškodnenia za zranenia a akékoľvek škody spôsobené takýmito činmi".

Rezolúcia spomína potrebu vytvoriť "medzinárodný mechanizmus na odškodnenie za škody, straty alebo zranenia" vyplývajúce z "nezákonných aktov" Ruska proti Ukrajine. Ďalej odporúča, aby členské krajiny v spolupráci s Ukrajinou vytvorili "medzinárodný register" na dokumentovanie sťažností a informácií o škodách, stratách alebo zraneniach, ktoré Ukrajincom spôsobila Ruská federácia.

Ruské právo veta v 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) znemožnilo, aby tento najvplyvnejší orgán svetovej organizácie podnikol akékoľvek kroky reagujúce na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Veto Moskvy však neplatí na pôde VZ OSN.

Na rozdiel od Bezpečnostnej rady však rezolúcie VZ OSN nemajú právnu záväznosť, majú však váhu na politickej rovine. Návrh najnovšej rezolúcie spoločne predložili Kanada, Guatemala, Holandsko a Ukrajina.