Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva vyzval na prepustenie Kara-Murzu

Na archívnej snímke ruský opozičný aktivista Vladimir Kara-Murza. Foto: TASR/AP

Moskovský súd odsúdil v pondelok Kara-Murzu na 25 rokov väzenia za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie".

Berlín/Ženeva (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v pondelok vyzval na okamžité prepustenie kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP.

"Kara-Murza bol súdený na základe obvinení súvisiacich s legitímnym uplatňovaním si práva na slobodu názoru, prejavu a združovania sa, ktoré zahŕňa jeho verejnú kritiku ozbrojeného útoku Ruskej federácie proti Ukrajine," uviedol Türk,

"Nikomu nemožno odoprieť slobodu, pretože si uplatňuje svoje ľudské práva. Vyzývam Rusko, aby ho okamžite prepustilo," dodal Vysoký komisár OSN.

Moskovský súd odsúdil v pondelok Kara-Murzu na 25 rokov väzenia za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti "nežiadúcej organizácie". Obvinenia proti nemu súvisia s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. Vo vyšetrovacej väzbe bol od vlaňajšieho apríla.

Len niekoľko hodín pred vznesením rozsudku zverejnila CNN rozhovor s Kara-Murzom. Ruský opozičný politik v ňom označil Kremeľ za "režim vrahov".