Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vyslanec OSN: Sýrske mierové rozhovory boli premárnenou príležitosťou

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Staffan de Mistura priznal zlyhanie, čo robí zriedkavo. A takisto povedal, že v budúcich mierových rozhovoroch musí prísť s novými nápadmi.

Ženeva 14. decembra (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vo štvrtok vyhlásil, že mierové rozhovory v Ženeve boli "premárnenou zlatou príležitosťou". Vyjadril sa tak po ďalšom, ôsmom kole rozhovorov, ktoré sa po dvoch týždňoch skončilo bez pokroku.

De Mistura novinárom na tlačovej konferencii vo štvrtok večer priznal, že medzi vládnou a opozičnou sýrskou stranou neprebehli žiadne skutočné diskusie - napriek tomu, že jeho tím skúsil "všetky možné dômyselné a tvorivé metódy".

Vyslanec OSN obvinil delegáciu sýrskej vlády, že si kládla podmienky pre to, aby vôbec začala viesť diskusie so sýrskou opozíciou. A dodal, že vládna skupina odmietla na mierových rozhovoroch diskutovať o niečom inom ako o "terorizme".

Vláda v Damasku používa termín "terorizmus" na označenie celej ozbrojenej opozície proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

De Mistura uviedol, že opozícia sa zatiaľ venovala iným otázkam, ako riadenie štátu, ústava a voľby.

Vyslanec OSN teda priznal zlyhanie, čo robí zriedkavo. A takisto povedal, že v budúcich mierových rozhovoroch musí prísť s "novými nápadmi".

Bašár Džaafarí ako šéf sýrskej vládnej delegácie na mierových rozhovoroch v Ženeve, zastrešovaných OSN, vo štvrtok už skôr povedal, že jeho skupina nebude viesť žiadny dialóg s opozíciou, lebo tá trvá na svojom cieli - na odstúpení prezidenta Asada.

Džaafarí sa tak vyjadril po skončení ôsmeho kola rozhovorov, ktoré neprinieslo posun.

Džaafarí ostro skritizoval sýrsku opozíciu za tzv. komuniké z Rijádu, vydané v Saudskej Arábii ešte pred ženevskými rozhovormi. V komuniké sa uvádzalo, že hlavným cieľom opozície je stať sa už na začiatku politického procesu svedkom odstúpenia Asada.

Podľa tohto predstaviteľa Damasku je vyhlásenie "vydieraním ženevského procesu". Novinárom v Ženeve tiež povedal, že "ľudia, čo vypracovali komuniké z Rijádu, sú presne tí istí ľudia, ktorí zámerne uškodili tomuto kolu" rozhovorov.