Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie kauzy Vatileaks pokračuje, ťažká skúška pre pápeža

Pápež Benedikt XVI., jeho osobný tajomník Georg Gaenswein (vľavo hore), a jeho komorník Paolo Gabiele. Foto: TASR/AP

Trojčlenná komisia kardinálov, ktorú pápež Benedikt XVI. ustanovil ešte v apríli s cieľom objasniť kauzu, sa podľa Lombardiho zaoberá ešte vypočutím viacerých osôb.

Vatikán 29. mája (TASR) - Vyšetrovanie kauzy Vatileaks, úniku dôverných materiálov z Vatikánu, pokračuje.

Oficiálny výsluch pápežovho komorníka, doteraz jediného podozrivého, by sa mal uskutočniť koncom tohto alebo na začiatku budúceho týždňa.

Pápežov komorník Paolo Gabriele, ktorý je už niekoľko dní za mrežami pre podozrenie z krádeže dokumentov, sa dnes stretol so svojimi advokátmi, ktorými sú Carlo Fusco a Cristiana Arru. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi konštatoval, že priebeh ich rozhovoru bol veľmi pozitívny.

Zadržaného, ktorý požiadal o doručenie kníh, preložili medzičasom do inej cely, kde je pod neustálou kontrolou kamier, informovala dnes rakúska tlačová agentúra APA.

Trojčlenná komisia kardinálov, ktorú pápež Benedikt XVI. ustanovil ešte v apríli s cieľom objasniť kauzu, sa podľa Lombardiho zaoberá ešte vypočutím viacerých osôb. Mediálne špekulácie, že by medzi týmito osobami malo byť aj päť kardinálov, však Lombardi nepotvrdil. Rozhodne však dementoval údajné zadržanie ďalších podozrivých.

Foto: TASR/AP
Aféra je podľa hovorcu ťažkou skúškou pre pápeža i rímsku kúriu, pretože podobnú situáciu si nikto nedokázal predstaviť. Hlavu katolíckej cirkvi zaťažuje fakt, že podozrivá osoba mu bola tak blízka. Pápež však dúfa, že pravda vyjde najavo, dodal Lombardi.

Vatikánsky hovorca už v pondelok vyhlásil, že Svätá stolica nepripustí, aby mediálny tlak urýchlil vyšetrovanie prípadu, ktorého vývoj pápež detailne sleduje. "Je to samozrejme niečo, čo môže poškodiť cirkev a vystaviť skúške dôveru v ňu a vo Svätú stolicu," citovala Lombardiho v pondelok agentúra Reuters.

Tá dnes oznámila, že námestník vatikánskeho štátneho tajomníka (premiéra) arcibiskup Angelo Becciu sa v rozhovore pre vatikánske noviny L'Osservatore Romano vyjadril, že únik dokumentov zo súkromného apartmánu hlavy katolíckej cirkvi bol súčasťou "brutálneho" osobného útoku na pápeža.

Z rozhovoru vyplýva, že u pápežovho majordóma našli pri minulotýždňovom zadržaní veľké množstvo súkromných pápežových písomností.

Vatikánske noviny zverejnením rozhovoru po prvý raz informovali o zadržaní Paola Gabrieleho.