Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Východní členovia NATO deklarovali vo Varšave posilnenie spolupráce

Prezident SR Andrej Kiska sa 8. júna 2018 zúčastnil rokovania prezidentov skupiny Bukureštskej deviatky (B9) vo Varšave. B9 spája krajiny východného krídla NATO - Vyšehradskú štvorku, Baltskú trojku, Rumunsko a Bulharsko. Na snímke zľava prezident SR Andrej Kiska, lotyšský prezident Raimonds Vejonis, litovská prezidentka Dalia Grybauskaite, poľský prezident Andrzej Duda, rumunský prezident Klaus Iohannis, maďarský prezident János Áder, estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček a bulharský prezident Rumen Radev počas spomienkového podujatia pri príležitosti 100. výročia nezávislosti Poľska. Foto: TASR - Marko Erd

Osem prezidentov a jeden predseda parlamentu prijali deklaráciu s týmto obsahom po rokovaní vo Varšave, ktoré bolo už tretím takýmto stretnutím tzv. Bukureštskej deviatky (B9).

Varšava 9. júna (TASR) - Predstavitelia deviatich členských krajín NATO, ktoré tvoria v Európe východný okraj tohto zoskupenia, prisľúbili v piatok posilnenie ich vzájomnej spolupráce v záujme zvýšenia bezpečnosti. Poukázali pritom na "agresívne" správanie Ruska, ktoré podľa nich ohrozuje víziu slobodnej a mierovej Európy, informovala agentúra AP.

Osem prezidentov a jeden predseda parlamentu prijali deklaráciu s týmto obsahom po rokovaní vo Varšave, ktoré bolo už tretím takýmto stretnutím tzv. Bukureštskej deviatky (B9). Slovensko na ňom zastupoval prezident Andrej Kiska.

Lídri v deklarácii spomenuli posilňovanie konvenčných síl Ruska a vedenie hybridnej vojny, čo podľa nich "ohrozuje dlhodobú víziu Európy ako celistvej, slobodnej a mierovej". Poukázali zároveň na "destabilizujúcu činnosť a politiku mimo hraníc NATO, ako aj na území Aliancie". Podľa AP tým zjavne narážali na marcový útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom meste Salisbury.

Počas piatkovej diskusie vo Varšave vyjadril predseda dolnej komory českého parlamentu Radek Vondráček úľavu nad skutočnosťou, že jeho krajina - na rozdiel od iných - nemá hranicu s Ruskom. Rumunský prezident Klaus Iohannis však upozornil, že geografická vzdialenosť v súčasnosti už neprináša strategickú bezpečnosť, čo bolo takisto narážkou na prípad zo Salisbury.

Deklarácia z piatkového stretnutia B9 je vyjadrením solidarity v rámci NATO a zodpovedného prístupu k záležitostiam spojeným s bezpečnosťou, povedal podľa agentúry PAP poľský prezident Andrzej Duda na spoločnej tlačovej konferencii s Iohannisom.

B9 združuje členské krajiny NATO a EÚ ležiace na východnom okraji týchto zoskupení (Vyšehradskú štvorku, pobaltské štáty, Rumunsko a Bulharsko). Lídrami tohto neformálneho zoskupenia krajín sú predstavitelia Poľska a Rumunska. Prvýkrát sa zoskupenie stretlo na úrovni hláv štátov v Bukurešti v novembri 2015. Odvtedy sa okrem stretnutí na úrovni hláv štátov konali i stretnutia zástupcov národných parlamentov, ministrov zahraničných vecí a obrany.

Cieľom piatkových rokovaní bolo skoordinovať pozície členských krajín na východnej hranici pred nadchádzajúcim summitom NATO, ktorý sa uskutoční v Bruseli (11.–12. júla), a potvrdiť jednotné pozície k hlavným témam summitu.