Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

Východ Iránu zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,6

K otrasom zeme, ktorých magnitúda bola podľa agentúry Reuters pôvodne predbežne stanovená ešte na 6,0, došlo vo veľmi malej hĺbke len 5,4 kilometra. Bližšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.

Londýn 5. decembra (TASR) - Najmenej päť ľudí zahynulo dnes pri zemetrasení na východe Iránu. Ďalších 20 osôb utrpelo zranenia, informovala iránska tlačová agentúra Fars.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,5 podľa jej správy najvážnejšie zasiahlo mestečko Zohán v provincii Južný Chorásán, ležiace neďaleko mesta Gháen a provinčnej metropoly Bírdžand, v ktorých obyvatelia vybiehali v panike z domovov.

Štátna televízia rovnako uviedla magnitúdu 5,5 s tým, že zemetrasenie v provincii susediacej s Afganistanom nastalo o 20.38 h miestneho času (18.08 h SEČ), pričom spôsobilo škody na vidieckych budovách a výpadky elektriny a telefónnych sietí.

Geologický ústav USA predtým informoval, že zemetrasenie malo magnitúdu 5,6 a jeho epicentrum sa nachádzalo 42 kilometrov juhovýchodne od Gháenu a 79 kilometrov severovýchodne od Bírdžandu.

Irán leží na zlomovej línii a v ostatných rokoch ho postihlo viacero ničivých zemetrasení. V roku 2003 zahynulo 26.000 ľudí pri zemetrasení s magnitúdou 6,6, ktoré zrovnalo so zemou historické mesto Bam ležiace južne od regiónu zasiahnutého dnešnými otrasmi. V auguste prišlo o život vyše 300 ľudí pri dvoch zemetraseniach na severozápade krajiny.