Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Vodca al-Káidy az-Zawahrí je v Pakistane, tvrdí Hillary Clintonová

Foto: TASR/AP

Clintonová sa odmietla vyjadriť k tomu, či americké sily uskutočnia ´operáciu podobnú bin Ládinovej´, a vyhlásila, že Washington by chcel udržiavať protiteroristické partnerstvo s Pakistanom.

Naí Dillí 7. mája (TASR) - Šéf teroristickej siete al-Káida, Ajmán az-Zawahrí, sa nachádza v Pakistane. Vyhlásila to dnes americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová na návšteve v susednej Indii.

Egyptský duchovný az-Zawahrí riadi al-Káidu od 2. mája 2011, keď americké sily zabili Usámu bin Ládina v pakistanskom meste Abbottabad.

"Az-Zawahrí, ktorý prevzal vedenie od bin Ládina, je podľa nášho presvedčenia niekde v Pakistane. Sme odhodlaní dostať tých, čo sa snažia udržať akcieschopnosť a vplyv al-Káidy," uviedla Clintonová v odpovedi na otázku o "najbližšom veľkom terči" Spojených štátov.

"Chceme al-Káidu ochromiť a v tomto sme urobili veľký pokrok. Na úteku je stále niekoľko významných vodcov," dodala americká ministerka v dievčenskej škole La Martiniere v indickom meste Kalkata.

Clintonová sa odmietla vyjadriť k tomu, či americké sily uskutočnia "operáciu podobnú bin Ládinovej", a vyhlásila, že Washington by chcel udržiavať protiteroristické partnerstvo s Pakistanom.

Foto: TASR/AP
Ministerka takisto uviedla, že Pakistan nezasiahol proti vodcovi militantov Háfizovi Saídovi, údajnému strojcovi útokov v indickej obchodnej metropole Bombaj z roku 2008, ktoré si vyžiadali vyše 160 ľudských životov.

Vláda v indickom Naí Dillí opakovane žiadala Pakistan, aby postavil Saída pred spravodlivosť. Táto záležitosť zabránila zlepšeniu vzťahov medzi oboma susednými krajinami, vlastniacimi jadrové zbrane.

Washington nedávno vypísal odmenu desať miliónov dolárov za informácie vedúce k dolapeniu Saída.

"Dobre vieme, že pakistanská vláda nepodnikla kroky, ktoré od nej opakovane požadovali India a Spojené štáty," povedala Clintonová.

"A my na ňu budeme ďalej vyvíjať nátlak. Toto je spôsob, ako viac zviditeľniť problém a upozorniť ľudí, čo sú s ním (Saídom) spolčení, že za to sa platí," dodala šéfka americkej diplomacie.