Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Vo výmene väzňov s Ruskom prepustili 64 Ukrajincov a občana USA

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Podľa Kyjeva už bolo vymenených viac ako 1400 ukrajinských vojnových zajatcov.

Kyjev 14. decembra (TASR) - Ukrajina v stredu oznámila, že v rámci najnovšej výmeny zajatcov s ruskými silami dosiahla prepustenie 64 ukrajinských vojakov, ako aj jedného občana USA. Medzi prepustenými vojakmi sú aj dôstojníci. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a AFP.

"Šesťdesiatštyri vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bojovali v Donecku a Luhansku, pričom sa zúčastnili na obrane mesta Bachmut, sa vracia domov. Podarilo sa tiež oslobodiť jedného občana USA, ktorý pomáhal našim ľuďom – Suediho Murekeziho," uviedol šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na Murekeziho právnika uviedla, že muž sa narodil v Rwande a v roku 1994 sa s rodinou presťahoval do Spojených štátov. Advokát ďalej uviedol, že Murekezi pracoval v nočnom klube v juhoukrajinskom meste Cherson a poprel, že by jeho klient bol bojovníkom.

Podľa ukrajinského koordinačného štábu pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami bol tento občan USA zadržaný v júni v Chersone za "účasť na proukrajinských zhromaždeniach". Agentúra TASS uvádza, že muž bol obvinený z podnecovania "etnickej nenávisti".

Okrem toho boli repatriované i štyri telá. Podľa Kyjeva už bolo vymenených viac ako 1400 ukrajinských vojnových zajatcov.

Ruská strana informovala o výmene pravoslávneho kňaza a prevoze tiel dvoch pilotov žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí boli zabití v bojmi zmietanom meste Bachmut. Či išlo o rovnakú výmenu, nebolo bezprostredne jasné.