Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Vo voľbách sa rozhodne aj o osude demokratickej väčšiny v Senáte

Biely dom Foto: TASR/AP

Demokrati musia obhájiť 23 kresiel v Senáte. Republikáni potrebujú pre kontrolu nad Senátom získať štyri kreslá - ak by znovu vyhral Obama, ale stačia im tri kreslá v prípade Romneyho víťazstva.

Washington 2. novembra (TASR) - Utorkové americké voľby rozhodnú aj o tom, či si demokrati udržia tesnú väčšinu v Senáte, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Hoci celkovo to vyzerá v prospech demokratov, voľby do Senátu sú v niektorých amerických štátoch príliš tesné, aby sa dal už teraz určiť víťaz a mohli by posunúť túto komoru Kongresu do rúk republikánov.

Očakáva sa, že republikáni si udržia kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, preto by im víťazstvá v Senáte umožnili získať úplnú kontrolu nad Kongresom.

To by "bolo požehnaním" pre republikána Mitta Romneyho, ak by vyhral v boji o Biely dom. V prípade opätovného zvolenia amerického prezidenta Baracka Obamu by mu to však spôsobilo poriadne "hlavybolenie".

V utorkových voľbách je v stávke 33 zo 100 miest v Senáte. Demokrati sú vo výhode pomerom miest 53:47, pričom za nich hlasujú aj dvaja nezávislí.

Demokrati musia obhájiť 23 kresiel v Senáte. Republikáni potrebujú pre kontrolu nad Senátom získať štyri kreslá - ak by znovu vyhral Obama, ale stačia im tri kreslá v prípade Romneyho víťazstva - kvôli hlasu viceprezidenta.

Podľa AP majú vo voľbách do Senátu republikáni najväčšie šance v Nebraske, Severnej Dakote, Montane, Wisconsine a Virgínii. Nádej, hoci menšiu, majú aj amerických štátoch Missouri, Connecticut, Ohio, Pensylvánia a Florida.

Najlepšie vyhliadky pre demokratov - v súvislosti s voľbami do Senátu - sa črtajú v Maine, Massachusetts, Arizone a Indiane. Demokratická kandidátka Shelley Berkleyová zas dúfa vo víťazstvo v Nevade, kde bojuje s favorizovaným Deanom Hellerom.