Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku zadržali tínedžera, údajne plánoval útok počas olympiády

Na archívnej snímke olympijské kruhy sú postavené na námestí Trocadero s výhľadom na Eiffelovu vežu v ​​Paríži. Foto: TASR/AP

Pri prehliadke domu sa našiel chlapcov mobilný telefón a rôzne ručne písané dokumenty vrátane sľubu vernosti IS.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 25. apríla (TASR) - Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi, informovala v stredu francúzska spravodajská televízia BFM.

BFM spresnila, že tínedžera zadržali v utorok na základe jeho statusu na sociálnych sieťach, v ktorom oznámil svoj zámer zaobstarať si komponenty na výrobu opasku, aký používajú samovražední atentátnici, a potom "zomrieť ako mučeník v mene islamského kalifátu".

Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu status s týmto obsahom tínedžer zverejnil v pondelok na platforme Telegram.

Tohto chlapca francúzskej národnosti zatkli v utorok v jeho rodičovskom dome v Marignier v departemente Horné Savojsko v regióne Auvergne Rhône-Alpes hraničiacom so Švajčiarskom a Talianskom.

Pri prehliadke domu sa našiel chlapcov mobilný telefón a rôzne ručne písané dokumenty vrátane sľubu vernosti IS.

Počas výsluchov tínedžer vyhlásil, že svoju samovražednú misiu plánoval uskutočniť počas olympijských hier, a to v parížskej obchodnej štvrti La Défense. Ako vražedný nástroj chcel použiť buď pušku alebo opasok s výbušninou.

Cieľom vyšetrovania je zistiť, či skutočne došlo k plánovaniu teroristického činu a ak áno, v akom štádiu príprav bol zamýšľaný útok.