Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Víťaz volieb Ivanišvili vyzval prezidenta Saakašviliho na rezignáciu

Bidzina Ivanišvili Foto: TASR/AP

Líder víťaznej opozičnej koalície Gruzínsky sen Bidzina Ivanišvili sa pravdepodobne stane gruzínskym premiérom.

Tbilisi 2. októbra (TASR) - Bidzina Ivanišvili, líder gruzínskej opozície, ktorej víťazstvo v parlamentných voľbách uznal už aj prezident Michail Saakašvili, vyzval dnes najvyššieho predstaviteľa krajiny na demisiu.

"Pre Saakašviliho, ktorý urobil mnoho chýb, je jediné dobré rozhodnutie, ak teraz odstúpi," vyhlásil miliardár a zrejme budúci gruzínsky premiér na tlačovej konferencii v Tbilisi.

Podľa jeho slov by sa prezidentské voľby v Gruzínsku, ktoré by sa mali konať riadne na jeseň budúceho roka, mali uskutočniť v skoršom termíne, pretože "inak sa vynorí množstvo problémov".

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili
Foto: TASR/AP
Miliardár Ivanišvili, líder víťaznej opozičnej koalície Gruzínsky sen, sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane novým premiérom. Jeho tvrdé vyjadrenia podľa agentúry AP signalizujú napäté vzťahy medzi budúcou vládou a prezidentom, ktorý zostane vo funkcii ešte rok.

Saakašviliho porážka by mala vyústiť v prvú zmenu vlády v postsovietskom Gruzínsku dosiahnutú pokojne prostredníctvom volieb.

Po budúcoročných prezidentských voľbách sa v Gruzínsku zásadne zmení politický systém, v ktorom parlament a vláda, najmä premiér, dostanú výrazne väčšie právomoci na úkor hlavy štátu.

Medvedev privítal volebné víťazstvo opozície v Gruzínsku


Ruský premiér Dmitrij Medvedev privítal dnes víťazstvo opozície v pondelkových voľbách v Gruzínsku. Do gruzínskeho parlamentu sa podľa Medvedeva teraz dostanú konštruktívnejšie politické sily.

Šéf ruskej vlády vyjadril presvedčenie, že porážka vládnej strany prozápadného gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho prispeje k väčšej rôznorodosti politického života v kaukazskej republike.

"Môžeme to len privítať, keďže to pravdepodobne znamená, že sa v parlamente objavia konštruktívnejšie a zodpovednejšie sily," konštatoval Medvedev.

Vzťahy medzi Kremľom a Saakašvilim boli dlhodobo problematické. Napätie medzi oboma susedmi v roku 2008 vyústilo do krátkej vojny o separatistický región Južné Osetsko.

Profil Bidzinu Ivanišviliho

Excentrický 56-ročný miliardár pochádza z chudobnej baníckej rodiny, vysokoškolské vzdelanie získal v Tbilisi a doktorát v Moskve. Následne sa pustil do podnikania v nepokojnom postsovietskom Rusku, kde sa mu podarilo zhromaždiť rozsiahly majetok.

Do Gruzínska sa vrátil po prozápadnej revolúcií z roku 2003, pričom potichu financoval vládu prezidenta Saakašviliho. Obaja muži sa však neskôr rozišli a stali sa zarytými politickými súpermi.

Počas dlhoročného pobytu v Rusku získal Ivanišvili tamojšie občianstvo, ktorého sa vzdal pred kandidatúrou v gruzínskych voľbách. Rovnako predal všetky svoje ruské aktíva.

Prezident Saakašvili ho však v priebehu kampane zbavil gruzínskeho občianstva, keďže Ivanišvili bol okrem toho ešte aj občanom Francúzska. Gruzínsky parlament následne prijal zákon, ktorým mu umožnil kandidovať vo voľbách ako občanovi EÚ.

Médiá si s obľubou všímajú Ivanišviliho extravagantné koníčky, ako napríklad chov zebier, plameniakov, kengúr a ďalších exotických zvierat. Okrem toho vlastní aj vzácne umelecké zbierky v hodnote asi miliardy dolárov. Mnohých svojich krajanov si získal rozsiahlymi filantropickými aktivitami, v rámci ktorých vybudoval po celom Gruzínsku množstvo škôl, nemocníc a kostolov.

Líder opozičnej koalície Gruzínsky sen má však aj mnoho kritikov, podľa ktorých jeho štedré rozdávanie darov pripomína rozmary stredovekého monarchu. Saakašvili ho nazval grófom Monte Cristo, po tajomnom hrdinovi z rovnomenného románu Alexandra Dumasa.


Medzi novými poslancami bude aj futbalista Kacha Kaladze



Pre niekdajšieho dvojnásobného víťaza futbalovej Ligy majstrov vo farbách AC Miláno, viac ako 80-násobného gruzínskeho internacionála Kachu Kaladzeho (34) sa parlamentnými voľbami v zakaukazskej republike začína nová etapa života.

Stredopoliar, ktorý aktívnu kariéru ukončil na sklonku minulého roka, definitívne vymení zelený trávnik za poslaneckú lavicu, keďže vo farbách víťaznej opozičnej formácie Gruzínsky sen v rodnej Samtredii na západe Gruzínska zvolili do parlamentu.

Štvornásobný najlepší futbalista Gruzínska (2001-2003, 2005) reprezentoval vlasť v období rokov 1996-2011, na klubovej úrovni prešiel cez Dinamo Tbilisi a Dynamo Kyjev až do špičkového talianskeho a európskeho tímu, akým je AC Miláno. Práve v jeho drese bol aj pri víťazstve v európskom Superpohári 2003 a v svetovom šampionáte klubových tímov (2007). Úspešnú kariéru ukončil napokon v inom talianskom tíme - FC Janov.