Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Video s popravou ukrajinského zajatca preveruje aj ruská prokuratúra

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas rokovania orgánov Zväzového štátu Ruska a Bieloruska 6. apríla 2023 v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruská Generálna prokuratúra na margo záberov napísala, že zachytávajú neznámeho muža v maskovacej uniforme, ako s použitím noža a násilia útočí na neznámu osobu, v dôsledku čoho jej spôsobí smrť.

Moskva 13. apríla (TASR) - Generálna prokuratúra Ruskej federácie iniciovala preverenie videonahrávky zverejnenej na internete, ktorá údajne zachytáva popravu ukrajinského vojnového zajatca. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Britská stanica BBC citovala z vyhlásenia generálnej prokuratúry, ktorá uviedla, že fotografie a videozáznamy získané pri monitorovaní internetu zaslala príslušným vyšetrovacím orgánom. Ich úlohou bude preveriť pravosť týchto materiálov a podniknúť prípadne aj ďalšie kroky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov predtým vyzval na "preverenie pravosti týchto záberov" s tým, že "žijeme vo svete falzifikátov".

"Najprv musíme preveriť pravosť tohto hrozného záznamu. Niet pochýb o tom, že ide o strašné zábery," uviedol hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruská Generálna prokuratúra na margo záberov napísala, že zachytávajú neznámeho muža v maskovacej uniforme, ako s použitím noža a násilia útočí na neznámu osobu, v dôsledku čoho jej spôsobí smrť. Zábery boli podľa Moskvy nakrútené v lete.

Záznam brutálnej vraždy muža sa objavil na internete 11. apríla večer. Údajne na ňom vidno, ako príslušník ruskej armády alebo bojovník proruských formácií odrezáva hlavu ukrajinskému vojakovi.

Pre podozrenie z porušenia zákonov a zvyklostí vedenia vojny sa prípadom už zaoberá Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU). Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na video vyzval svetových lídrov, aby reagovali. Viacerí ukrajinskí alebo prokyjevskí predstavitelia prirovnali brutalitu scény z videozáznamu k dávnejšie zverejneným popravám páchaných príslušníkmi Islamského štátu.

Medzičasom ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec uviedol, že SBU údajne pozná miesto, kde bol ukrajinský vojak zabitý. Podľa neho vie aj meno páchateľa a jeho komplicov, dodala BBC.