Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Viac než dve desiatky osôb prišli o život pri výbuchu v Pakistane

Na tejto fotografii poskytnutej okresným policajným úradom sú zranené obete výbuchu bomby ošetrené v nemocnici v Mastung v Pakistane, piatok 29. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Jedna z miestnych nemocníc hovorí až o približne 80 zranených.

Islamabad 29. septembra (TASR) - Viac než dve desiatky osôb prišli o život a ďalších najmenej 50 utrpelo zranenia pri piatkovom výbuchu v provincii Balúčistan na juhozápade Pakistanu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Pakistanský minister informácií na sociálnej sieti X oznámil, že počet potvrdených obetí sa stále zvyšuje. DPA sa pri uvedenej bilancii odvoláva na informácie policajtov, ktorí zasahovali priamo na mieste útoku. Jedna z miestnych nemocníc hovorí až o približne 80 zranených.

Agentúra AFP s odvolaním sa na pakistanské médiá informovala o najmenej šiestich zranených osobách.

Pakistanské ministerstvo vnútra bez ďalších podrobností vyhlásilo, že výbuch spôsobili "teroristické elementy", píše AFP. V nemocniciach bol vyhlásený núdzový stav a zbrojené zložky oblasť v okolí explózie uzavreli.

Pakistanské médiá s odvolaním sa na miestne úrady uviedli, že výbuch nastal v čase, keď sa vyznávači súfijskej vetvy islamu zhromaždili pred mešitou v meste Mastung, na slávnostný sprievod pri príležitosti výročia narodenia proroka Mohameda.

Súfizmus je mystickou odnožou islamu, praktizovanou v mnohých častiach južnej Ázie. Sunnitskí radikáli považujú jeho stúpencov za odpadlíkov od pravého islamského náboženstva. Vyznávači súfizmu v Pakistane čelia prenasledovaniu a útokom najmä zo strany sunnitských radikálov z tzv. Islamského štátu, píše DPA.