Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezidentské voľby vo Venezuele sa uskutočnia v polovici apríla

Nicolas Maduro Foto: TASR/AP

Dočasný prezident Maduro v piatok zložil prezidentský sľub aj napriek námietkam opozície, ktorá označila takýto krok za protiústavný a celý akt bojkotovala.


Caracas 9. marca (TASR) - Prezidentské voľby vo Venezuele sa uskutočnia 14. apríla. Oznámila to dnes celoštátna volebná komisia. Úradujúci dočasný prezident Nicolas Maduro, ktorý sa funkcie ujal po smrti Huga Cháveza, bude kandidátom vládnucej strany, informuje agentúra AP. Očakáva sa, že jeho protikandidátom z radov opozície bude Henrique Capriles.

Capriles vlani v októbri prehral s Chávezom boj o prezidentský úrad. Pred tým, ako Chávez vlani v decembri odcestoval na Kubu, aby sa podrobil ďalšej onkologickej liečbe, určil za svojho prípadného nástupcu doterajšieho viceprezidenta Madura.

Maduro v piatok zložil prezidentský sľub aj napriek námietkam opozície, ktorá označila takýto krok za protiústavný a celý akt bojkotovala.

Kritici súčasných pomerov vo Venezuele poukazujú na skutočnosť, že ústava z roku 1999 stanovuje, že v prípade úmrtia prezidenta jeho funkciu dočasne preberá predseda parlamentu. Venezuelský najvyšší súd však krátko pred piatkovou inauguráciou rozhodol, že sa Maduro stal úradujúcim prezidentom v momente Chávezovej smrti a môže kandidovať na post hlavy štátu.

Cháveza, ktorý zomrel na rakovinu 5. marca, znovu zvolili za prezidenta vlani 7. októbra, nikdy však oficiálne nezložil sľub.