Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanec USA: Trump zrejme Britániu navštívi začiatkom roka 2018

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpov vzťah k Británii je podľa veľvyslanca stále veľmi dobrý, a to aj napriek vlne kritiky, ktorá sa naňho zniesla z Londýna koncom novembra.

Londýn 12. decembra (TASR) - Dlhoočakávana návšteva amerického prezidenta Donalda Trumpa v Británii sa napriek silnejúcemu odporu zrejme predsa len uskutoční - stať by sa tak malo už začiatkom nadchádzajúceho roka. Britskej rozhlasovej stanici BBC Four to v utorok povedal americký veľvyslanec v Británii Woody Johnson.

Trumpov vzťah k Británii je podľa veľvyslanca stále "veľmi dobrý", a to aj napriek vlne kritiky, ktorá sa naňho zniesla z Londýna koncom novembra. Stalo sa tak po tom, ako americký prezident na svojom účte na Twitteri zdieľal tri protimoslimské videá zverejnené podpredsedníčkou krajne pravicového britského zoskupenia s názvom Britain First (Británia na prvom mieste).

"Určite - myslím si, že príde," odpovedal Johnson na otázku ohľadom Trumpových plánov. Johnson zároveň uviedol, že Trumpove príspevky na Twitteri, ako aj jeho následná reakcia na kritiku britskej premiérky Theresy Mayovej, ktorú mu za ne uštedrila, boli "nesprávne interpretované".

Mayová v reakcii na videá vyhlásila, že americký prezident "urobil chybu", keď takéto príspevky zdieľal. Trump jej následne miesto ospravedlnenia odkázal, aby sa radšej zamerala na radikálny islamský terorizmus vo svojej vlasti.

"Dívam sa na to tak - a domnievam sa, že aj on (Trump) to tak vníma -, že bezpečnosť je preňho v súlade s jeho úradom prvoradá. Ochraňuje Američanov," uviedol ďalej americký veľvyslanec.

Na veľvyslancove slová medzičasom zareagoval britský opozičný poslanec David Lammy. Ten povedal, že ak Trump skutočne príde, "stretne sa s vôbec najväčším protestom", aký Británia kedy zažila.