Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Väznený Palestínčan zomrel po takmer trojmesačnej protestnej hladovke

Palestínčan Khader Adnan, hovorca Islamského džihádu, ktorý držal 66-dňovú hladovku počas väznenia v izraelskom väzení, hovorí počas televízneho rozhovoru v meste Ramalláh na Západnom brehu Jordánu 6. mája 2012. Foto: TASR/AP

Khader Adnan, jeden z predstaviteľov skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ) začal hladovku 5. februára, oznámili väzenské úrady.

Ramalláh 2. mája (TASR) - Palestínčan väznený Izraelom zomrel v utorok ráno po takmer trojmesačnej hladovke. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Khader Adnan, jeden z predstaviteľov skupiny Palestínsky islamský džihád (PIJ) začal hladovku 5. februára, oznámili väzenské úrady. V utorok skoro ráno ho našli dozorcovia v jeho cele v bezvedomí. Previezli ho do nemocnice, kde potvrdili jeho úmrtie.

Khader Adnan takýto protest počas pobytu vo väzení držal už viackrát. V roku 2015 hladoval 55 dní na protest proti aministratívnemu zadržaniu, pri ktorom sú podozriví zadržaní na neurčito bez vznesenia obvinení alebo súdneho procesu.

Izraelské úrady v súčasnosti zadržiavajú viac ako 1000 Palestínčanov, voči ktorým neboli vznesené žiadne obvinenia. To je najvyššie číslo od roku 2003, uviedla v pondelok izraelská ľudskoprávna organizácia HaMoked.