Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Väznenému otcovi Maše Moskaľovovej znížili trest o dva mesiace

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

O Moskaľova sa polícia začala zaujímať po tom, ako na jar 2022 nakreslila jeho vtedy 13-ročná dcéra Maša protivojnový plagát a na ňom ženu s ukrajinskou vlajkou, ako chráni dieťa pred raketami.

Moskva/Praha 19. februára (TASR) - Súd v ruskom meste Tula znížil trest odňatia slobody vynesený nad Alexejom Moskaľovom za diskreditáciu ruskej armády. Moskaľov tak vo väzení strávi o dva mesiace menej - spolu rok a desať mesiacov. Ako v pondelok informoval web Rádia Sloboda (RFE/RL), Moskaľov okrem zníženia trestu odňatia slobody dostal aj zákaz spravovať webové stránky, ktorý bude platiť dva roky.

O Moskaľova sa polícia začala zaujímať po tom, ako na jar 2022 nakreslila jeho vtedy 13-ročná dcéra Maša protivojnový plagát a na ňom ženu s ukrajinskou vlajkou, ako chráni dieťa pred raketami. Vedenie školy následne kontaktovalo políciu, ktorá urobila v Moskaľovovom byte prehliadku.

Okrem toho polícia našla na sociálnych sieťach Moskaľovove statusy v prospech Ukrajiny, ako aj karikatúry ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskaľov svoju vinu pred súdom nepriznal a pred súdom nevyužil ani svoje právo vystúpiť so záverečnou rečou. Pred pojednávaním však prostredníctvom novinárov poslal pozdrav svojej dcére Maši, zaželal jej dobré zdravie a úspechy v škole.

Moskaľovov prípad poslal na opätovné preskúmanie kasačný súd v decembri 2023. Prokurátorka totiž vtedy tvrdila, že trest dva roky väzenia sa jej zdá "dosť mierny". Trvala na tom, že súd nezohľadnil priťažujúce okolnosti, konkrétne "ozbrojený konflikt", počas ktorého Moskaľov "zdiskreditoval" ruskú armádu. Súd následne nariadil novú psychologickú a jazykovú analýzu Moskaľovových príspevkov na platforme Odnoklassniki (v preklade Spolužiaci).

Novou expertízou sa zistilo, že tzv. diskreditácia armády je len v troch príspevkoch z piatich. Okrem iného experti rozhodli, že veta "Rusko je sponzorom terorizmu" nie je diskreditujúca, doplnila RFE/RL.

Moskaľov dostal najprv za diskreditáciu ruskej armády pokutu 32.000 rubľov (320 eur). Neskôr sa voči nemu začalo trestné konanie podľa článku o hanobení ruskej armády.