Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež odsúdil prázdne pokrytectvo protiimigračnej politiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pápež František vo svojej kázni v piatok konkrétne nespomenul žiadnu krajinu, povedal však, že jedinou rozumnou reakciou na globálny migračný fenomén dneška je preukázať solidaritu a milosrdenstvo.

Vatikán 6. júla (TASR) - Pápež František poďakoval v piatok humanitárnym skupinám za záchranu a starostlivosť o migrantov a, naopak, odsúdil "prázdne pokrytectvo" tých, ktorí zatvárajú oči pred chudobnými hľadajúcimi bezpečnosť a dôstojný život. Informuje o tom agentúra AP.

Pápež celebroval v rímskej Bazilike sv. Petra omšu venovanú migrantom a tým, ktorí sa o nich starajú. Vyzval na pozornosť o ich vážnu situáciu v čase, keď Európa, Spojené štáty a ďalšie krajiny pred nimi stále častejšie zatvárajú svoje dvere, prístavy i hranice.

Špeciálna omša sa konala pri príležitosti piateho výročia Františkovej návštevy na talianskom ostrove Lampedusa, ktorý bol roky prvotnou destináciou pre migrantov pašovaných z Líbye do Európy. Počas tejto cesty, ktorá bola prvou cestou mimo Ríma po jeho zvolení v roku 2013, vtedy nový pápež odsúdil "globalizáciu ľahostajnosti" sveta voči migrantom unikajúcim pred vojnou, chudobou a prírodnými katastrofami.

Pápež František vo svojej kázni v piatok konkrétne nespomenul žiadnu krajinu, povedal však, že jedinou "rozumnou reakciou" na globálny migračný fenomén dneška je preukázať solidaritu a milosrdenstvo.

S odvolaním sa na Ježišovo podobenstvo o milosrdnom Samaritánovi pápež odsúdil "pokrytectvo tých, ktorí si nechcú zašpiniť ruky" starostlivosťou o najslabších a tých, ktorí sú na najvzdialenejšom okraji spoločnosti. Takéto pokušenie je podľa neho "silne prítomné" v súčasnosti, keď svet zápasí s "migračnými prúdmi".

"(Toto pokušenie) nám začína zatvárať srdcia voči tým, ktorí - podobne ako my - majú právo na bezpečnosť a dôstojné životné podmienky. Buduje múry, skutočné i zdanlivé, namiesto mostov," upozornil František.