Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V USA je po tragédii v Newtowne štátny smútok, motív činu nie je známy

Tisícky ľudí sa zhromaždili pred kostolom, aby si zaspomínali na obete masakry na základnej škole v Connecticute. Foto: TASR/AP Photo

Nenašiel sa žiadny list ani zápis, ktorý by poukazoval na možnú príčinu Lanzovho konania.

Washington 15. decembra (TASR) - Štvordňový štátny smútok vyhlásili v noci nadnes v Spojených štátoch v súvislosti s piatkovou masakrou na škole v meste Newtown v americkom štáte Connecticut. Jej 27 obetí, z toho 20 detí vo veku od päť do desať rokov, má na svedomí 20-ročný muž, identifikovaný ako Adam Lanza, ktorý po čine spáchal samovraždu.

V kostoloch v Newtowne i okolitých mestách sa večer (miestneho času) konali smútočné bohoslužby na pamiatku obetí streľby.

Piatkové krviprelievanie opäť v Spojených štátoch oživilo dlhodobú verejnú debatu o potrebe zavedenia reštrikcií na vlastníctvo strelných zbraní. Pred Bielym domom sa ešte v piatok večer zhromaždilo niekoľko stoviek aktivistov so sviečkami, ktorí vyzývali prezidenta Baracka Obamu, aby presadil striktnejšie zbrojné zákony. Ten na tlačovej konferencii v Bielom dome sľúbil opatrenia, aby sa zabránilo takýmto tragédiám, no nekonkretizoval ich.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg v reakcii na masaker v Newtowne vyhlásil, že nevyhnuté sú okamžité opatrenia. "Dosť bolo rečí. Tých sme už napočúvali dosť. To, čo sme nevideli, je vôľa v Bielom dome a Kongrese. S tým dnes musí byť koniec. Celoštátna tragédia si vyžaduje celoštátnu odpoveď," zdôraznil.

Motív nie je známy

Podľa agentúry AP motív páchateľa zatiaľ nie je známy; nenašiel sa žiadny list ani zápis, ktorý by poukazoval na možnú príčinu jeho konania. Jeho brat Ryan i otec spolupracujú s vyšetrovateľmi. Brat pre televíznu spoločnosť ABC spresnil, že s bratom sa vyše dvoch rokov nestýkal.

Adam Lanza bol podľa AP výborný žiak a študent, trochu uzavretý, bol členom klubu záujemcov o počítačové hry a hlásil sa k subkultúre gotikov. Denník Daily News napísal, že bol náladový, diagnostikovali mu údajne aj Aspergerov syndróm, čo je jedna z foriem autizmu, a bol "časovanou bombou", ktorá skôr či neskôr musela vybuchnúť. Útok spáchal najmenej dvoma strelnými zbraňami.

Lanzovci boli dobre situovaná rodina, bývali v prestížnej štvrti Newtownu spolu s manažérmi firiem General Electric, Pepsi a IBM. Lanzovi rodičia sa v roku 2008 rozviedli a otec sa od rodiny odsťahoval. Podľa televíznej spoločnosti ABC je viceprezidentom General Electric.

Ako napísala agentúra AP, vyšetrovateľom zatiaľ nie je jasné, v akom vzťahu ku škole bola Lanzova matka Nancy, ktorá sa tiež stala obeťou streľby svojho syna. V zozname zamestnancov školy totiž jej meno nefiguruje. Niektorí z rodičov polícii uviedli, že bola pomocnou učiteľkou.