Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V Stredozemnom mori Taliani zachránili viac ako 1500 migrantov

Na nedatovanej snímke sa africkí migranti plavia na nafukovacom člne počas záchrannej operácie v Stredozemnom mori. Foto: TASR/AP

Počet zachránených v priebehu ostatných piatich dní sa tak už dostal nad hranicu 8 000 ľudí.

Rím 1. augusta (TASR) - Viac ako 1 500 migrantov zachránili v priebehu dnešného dňa vo vodách Stredozemného mora medzi pobrežím Líbye a talianskymi ostrovmi. Počet zachránených v priebehu ostatných piatich dní sa tak už dostal nad hranicu 8 000 ľudí. Informáciu talianskej pobrežnej stráže sprostredkovali francúzske médiá.

Podľa rovnakého zdroja došlo v priebehu dneška k 14 záchranným operáciám, na ktorých sa popri plavidlách talianskej pobrežnej stráže podieľali aj lode humanitárnych organizácií a námornej misie Sophia Európskej únie.

Ako na jednej zo sociálnych sietí informoval hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) Flavio di Giacomo, od začiatku roka prišlo do Talianska podobné množstvo migrantov afrického pôvodu ako v porovnateľnom období minulého roka, a to okolo 94 000.

Nebezpečná trasa vedúca cez Stredozemné more si od začiatku roka vyžiadala už životy viac ako 3 000 migrantov, čo je podľa IOM v porovnaní s vlaňajšom dvojnásobok za rovnaké obdobie.