Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

V Solúne po vyše 100 rokoch znovu otvorili historickú mešitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Grécko je prevažne pravoslávna krajina a moslimské bohoslužobné miesta sa nachádzajú najmä v Trácii na severovýchode krajiny pri grécko-tureckých hraniciach, kde žije moslimská menšina.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Atény 11. apríla (TASR) - Grécko v stredu prvýkrát po viac ako 100 rokoch sprístupnilo historickú mešitu v meste Solún. Umožnilo tak modlitby pri príležitosti moslimského sviatku Íd al-Fitr, ktorým sa končí posvätný mesiac ramadán. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Na modlitbách v mešite Jeni Cami sa zúčastnilo približne 100 ľudí. Svätostánok sa naposledy používal ako miesto modlitby začiatkom 20. rokov 20. storočia pred vojnou medzi Gréckom a Tureckom, ktorá viedla k výmene obyvateľstva, a v dôsledku ktorej v meste ubudlo moslimské obyvateľstvo.

"V Solúne žijem štyri roky a toto je prvýkrát, čo mám možnosť modliť sa so svojou moslimskou rodinou," povedal pre AFP 23-ročný turecký študent ekonómie. Budovu počas obradu strážila grécka polícia.

Mešitu v roku 1902 naprojektoval taliansky architekt Vitaliano Poselli pre komunitu s názvom "Dönme", židov, ktorí navonok konvertovali na islam.

Dvojpodlažná budova bola v roku 1922 krátko využívaná na ubytovanie utečencov z grécko-tureckej vojny. Neskôr sa z nej stalo archeologické múzeum a mestská galéria.

Grécko je prevažne pravoslávna krajina a moslimské bohoslužobné miesta sa nachádzajú najmä v Trácii na severovýchode krajiny pri grécko-tureckých hraniciach, kde žije moslimská menšina.

V Aténach bol počet moslimov od grécko-tureckej vojny zanedbateľný, ale počas utečeneckej krízy v roku 2015 ich počet výrazne stúpol, podotýka AFP.

Prvá oficiálna nová mešita v Aténach bola otvorená v novembri 2020, pričom jej dokončenie trvalo viac ako desať rokov, keďže stavebný proces narazil na silný odpor pravoslávnej cirkvi, ako aj na protesty nacionalistických skupín.